Actualiteit – Gezondheidsgerichte communicatie in de horeca deel 4

Deze blog is geschreven door Romana den Engelse

Festival Vegan Food & Drink - HAS Blog - HAS Hogeschool

Rotterdam Vegan Food & Drink Festival ’18

Ongeveer een maand geleden introduceerde New York Pizza 2 plantaardige pizza’s en 2 weken later besloot Domino’s Pizza om hetzelfde te doen. Onlangs was in Rotterdam zelfs de 1ste editie van het Rotterdam Vegan Food & Drink Festival ’18. Grote (en kleine) bedrijven spelen dus in op de stijgende behoefte aan plantaardige voeding, maar of dit altijd gezond is? Binnen dit blog neem ik jullie mee in mijn zoektocht en visie rondom de relatie tussen plantaardig eten en gezondheid.

Misselijkmakende taferelen

Zelf eet ik bijna 1 jaar volledig plantaardig en ik zie dat binnen een korte tijd de vraag naar plantaardige producten enorm aan het toenemen is. Dit kan men vanuit verschillende motieven doen zoals gezondheid, het niet bij willen dragen aan dierenleed of wegens allergieën/intoleranties. Zelf heb ik deze beslissing genomen, omdat ik mede door mijn opleiding Food Innovation meer redenen heb gevonden om géén dierlijke producten te consumeren dan om dit wel te doen. Terugdenkend aan een documentaire over de bio-industrie, het maken van worst en het zien van een varkenskop op tafel tijdens een gastcollege maken mij nog steeds misselijk.

Verandering van mindset

Mijn eerste ‘poging’ om plantaardig te eten was 3 jaar geleden en kwam vanuit het idee dat ik flink af zou vallen. Ik at alles wat geen dierlijke (bij)producten bevatte en kwam zelfs aan. “Oreo koekjes zijn immers ook plantaardig en dus gezonder dan koekjes melk en ei toch?” Hierop terugkijkend moet ik altijd lachen om hoe naïef ik was in die tijd. Uiteindelijk hield ik het toen nog geen half jaar vol, want de cijfers op de weegschaal veranderden niet. Na een paar jaar ‘alles’ te hebben gegeten, ging bij mij het roer weer om. Het ging mij niet meer per se om een kleinere broekmaat, maar wel om het niet bij willen dragen aan dierenleed en het positieve effect dat een plantaardig consumptiepatroon heeft op onze planeet. Na 2 jaar viel het mij op dat het aanbod aan plantaardige producten in de supermarkten enorm was gegroeid!

Dit smaakt naar meer!

Afgelopen maart bezocht ik Veggieworld, een beurs waar een plantaardige levensstijl centraal staat, om erachter te komen welke ingrediënten worden toegepast om de structuur en smaak van vlees te vervangen. Deze kennis kon ik goed gebruiken voor de Masterclass die Joëlle en ik ontwikkelen voor de cursisten ‘Gespecialiseerd Kok Dutch Cuisine’ van het Koning Willem 1 College (KW1C), waarin zij aan de slag gaan met de ontwikkeling van een hybride burger. Naast de vele soja- en tarweburgers, zag ik ook burgers die waren gemaakt van tomaat, champignons en zeewier. Deze drie ingrediënten bevatten net als vlees en vis van nature Mononatriumglutamaat. Dit goedje is ook bekend onder de noemers Ve-tsin, Umami of E621. Deze smaakversterker wordt in de levensmiddelenindustrie gebruikt bij hartige producten en kan tevens dienen als zoutvervanger.

burger - HAS Blog - HAS Hogeschool

Op Veggieworld kon ik voldoende inspiratie opdoen voor het opzetten van de Masterclass.

Gezond spreken en ongezond eten

Vaak associeert men plantaardige voeding met mensen die heel dun zijn en leven op wortels, maar tijdens dit evenement was Vegan Junkfood juist sterk vertegenwoordigd. Dit resulteerde in het grappige taferelen tijdens lezingen over gezonde voeding, terwijl het publiek genoot van taart, vette burgers of ijs. De sprekers, waaronder topsporters Janneke van der Meulen en influencer Jon Venus, legden de focus op het eten van een Whole Food Plant-Based Diet. Dit voedingspatroon bestaat dus uit onbewerkte plantaardige producten, zoals (blad)groenten en fruit. Ook werd het belang van vitamine B12 supplementen meerdere keren genoemd, gezien deze vitamine afwezig is in een plantaardig voedingspatroon.

Fruit en pizza

Naar mijn idee zijn kleurrijke en zo veel mogelijk onbewerkte ingrediënten de basis van een gezond eetpatroon. Om eerlijk toe te geven: uiteraard eet ik niet iedere dag 100% ‘verantwoord’ en vind het juist gezond om af en toe pizza te eten. Zo lang het grootste gedeelte van een voedingspatroon bestaat uit gezonde voeding, kan dit weinig kwaad. Zelf ben ik dan ook fan van de 80/20 regel rondom voeding, waarbij ik streef naar grofweg 80% whole food plant-based (groenten, fruit, nootjes etc.) en 20% vegan junkfood (pizza, koekjes en chips).

Van student naar docent

De trend rondom gezonde en plantaardige voeding sluit goed aan bij de hybride burger die de cursisten van het KW1C gaan ontwikkelen, gezien plantaardige ingrediënten een zeer grote rol gaan spelen. Joëlle en ik hebben aan deze cursisten een inspiratieles en een kennisles gegeven. In de inspiratieles lieten we onder andere diverse burgers proeven (van vlees tot plantaardig) en deelden diverse burgertrends, waaronder gekleurde burgerbroodjes en sushi burgers. Tijdens de kennisles gingen we onder meer in op het verschil in voedingswaarden tussen de geproefde burgers. Ook lieten we de cursisten onze eigen bedachte Buddha Burger proeven, waarvan de burger zelf voor 20% uit kippengehakt bestaat en voor 80% aan plantaardige ingrediënten. De burger was gekruid met een zoutloze Za’atar kruidenmix en de saus was een pittige tofusaus zonder toegevoegde suiker. Wij hopen eind juni onze kennis terug te zien wanneer de cursisten de burgers gaan presenteren!

Masterclass - HAS blog - HAS Hogeschool

De cursisten van de opleiding ‘Gespecialiseerd kok Dutch Cuisine waren zeer geïnteresseerd in onze 1ste Masterclass!

Het einde komt in zicht…

Over iets minder dan een maand leveren Joëlle en ik ons onderzoeksverslag en realiseer ik me dat de afgelopen weken voorbij zijn gevlogen. De komende weken zijn we dus bezig met conclusies trekken en het verslag tot één geheel te brengen. In de volgende en tevens laatste blog uit deze serie vertel ik over de conclusies rondom de interventies en de algehele conclusie omtrent deze bedrijfsopdracht.

Bron

Food-Info (2017). Wetenswaar achtergronddossier MSG. Geraadpleegd op 27 mei 2018, van http://www.food-info.net/nl/national/ww-msg.htm

Gezondheidsgerichte communicatie in de horeca

De vorige blogs van Romana gemist? Bekijk ze hier:

Blog 1 

Blog 2

Blog 3


Deze gastblog is geschreven door Romana den Engelse. 

Romana zit in haar afstudeerjaar van de opleiding Food Innovation met de afstudeerrichting Design en woont in Rotterdam. Zij houdt zich dagelijks bezig met plantaardige en (meestal) gezonde voeding. Binnen Food Innovation kan zij haar passie voor voeding en beeld goed combineren. Zij heeft dit ook toe kunnen passen tijdens haar stages bij De Smaakspecialist en CSM Bakery Solutions. In juli 2018 hoopt Romana haar diploma in ontvangst te nemen en werkzaam te worden binnen een organisatie die het eten van plantaardige voeding stimuleert.

Samen met Joëlle Been, Food marketeer in spé, gaan zij zich de komende periode bezig houden met gezondheidsgerichte communicatie in de horeca. Deze opdracht is gericht op de bewustwording rondom gezonde voeding en het stimuleren van gezond keuzegedrag. Joëlle heeft inmiddels 6 jaar horeca ervaring opgedaan bij De Gasterij in Gorinchem en daarnaast heeft zij binnen haar stageperiode keukenervaring opgedaan bij restaurant de Heerlijckheid.

 

Romana den Engelse - Student Food Innovation - Gastblogger Romana den Engelse
Student Food Innovation
(afstudeerrichting Design)Wil je contact opnemen met Romana? Benader haar via Email of link met haar via Linkedin