Voedselkeuzelogo #1: waarom eigenlijk?

Daar sta je dan voor het schap in de supermarkt. Wat is nu een gezonde keuze? Je moet er echt naar op zoek. Het is niet gemakkelijk. Een supermarkt bevat zo’n 20.000 producten. Het aanbod aan voedingsmiddelen is hoofdzakelijk ongezond. Dat geldt niet alleen voor kinderproducten  maar voor álle voedingsmiddelen. Slechts rond de 20% zijn gezonde keuzes, die passen in de Schijf van Vijf.

Voedingswaarden

Fabrikanten van voedingsmiddelen zijn verplicht de voedingswaarden op het etiket te vermelden. Dit doen ze per 100 gram: energie (uitgedrukt in kcal en kJ), eiwit, vet waarvan verzadigd vet, koolhydraten waarvan suiker en zout (allemaal uitgedrukt in grammen). Waarom ze juist deze voedingsstoffen vermelden? Dat zijn de belangrijkste als het gaat om gezondheid. We eten namelijk te veel zout, suiker, verzadigd vet en ook te veel energie (kilocalorieën).

Ingrediëntenlijst

Daarnaast staat er altijd een ingrediëntenlijst op de verpakking. Hier worden alle ingrediënten van het voedingsmiddel weergegeven involgorde van hoeveelheid. Dus het meeste eerst. Suiker kan verstopt zitten onder verschillende namen (zoals glucose, sucrose, maltose, maissiroop, honing). Voedingswaarden en ingrediëntenlijst zijn volgens de Europese wetgeving verplicht. Ze hebben als doel consumenten te helpen keuzes te maken. Maar of ze dat nu echt doen…?

De realiteit

Met de voedingswaarden en ingrediëntenlijst zou je als consument dus de gezonde keuzes moeten kunnen maken. Dat is waarschijnlijk geen probleem als je geïnteresseerd bent in gezonde voeding en met enige regelmaat de etiketten bestudeert. Dan weet waar je op moet letten. Maar als die getallen jou weinig zeggen, je geen idee hebt wat ‘verzadigd vet’ is en je niet weet of 0.6 gram zout in 100 gram soep nu veel of weinig is, dan kom je daar niet uit. Tenzij je uitgebreid al die soepen met elkaar vergelijkt. Maar daar heb je niet altijd tijd en gelegenheid voor, vooral niet op zaterdag in de supermarkt, waar iedereen zijn best doet om op 1,5 meter van elkaar boodschappen te doen.

Daarom een voedselkeuzelogo!

Gezonde keuzes gemakkelijker maken, dat is wat een voedselkeuzelogo doet. Op de voorkant van de verpakking wordt met een simpel beeld aangegeven hoe (on)gezond een product is. Er wordt momenteel gekeken of het Franse Nutri-Score hierbij kan helpen. Het gebruik van een kleur en letter is natuurlijk een enorme vooruitgang ten opzichte van voedingswaarden en ingrediëntenlijst. Niet alleen de consument is geholpen met een voedselkeuzelogo. Ook de voedingsmiddelenbedrijven en supermarkten zien het als een manier waarop zij kunnen communiceren over het verbeteren van de gezondheid van hun voedingsmiddelenaanbod. Daarom wordt dit als beleidsinstrument ook aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Nederland en Europa

Ook daarom is het voedselkeuzelogo opgenomen als speerpunt in het Nationale Preventieakkoord, in 2018 ondertekend door de Nederlandse overheid, het levensmiddelenbedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Waarbij een aantal voorwaarden genoemd zijn: Zo’n voedselkeuzelogo moet in lijn zijn met de manier waarop we in Nederland gewend zijn over gezonde keuzes te communiceren (Schijf van Vijf) en de Europese context moet worden meegenomen. Nederland wil dit niet alleen doen. Want er worden veel voedingsmiddelen over de grens verkocht.

Ondertussen gaan er in Europa stemmen op om niet alleen de voedingswaarden en ingrediëntenlijst, maar ook een voedselkeuzelogo verplicht te laten zijn. Daarover later meer.

Voedselkeuzelogo

Al 20 jaar is een voedselkeuzelogo een van mijn favoriete onderwerpen, als het gaat om een gezondere voedselomgeving. Je kunt het vanuit veel perspectieven bekijken: overheid, consument, voedingsmiddelensector, wetenschap. Een Europese wetenschappelijke commissie is in februari 2021 begonnen met de herziening van het algoritme van Nutriscore. De discussie over een verplicht voedselkeuzelogo in Europa is sinds de publicatie van de Farm to Fork Strategie weer opgelaaid. Kortom een goed moment voor een serie blogs over voedselkeuzelogo’s. Hierin probeer ik voedselkeuzelogo’s uit te leggen en wat volgens mij een oplossing kan zijn.

27 Responses

 1. huub fransen says:

  Deze voedselkeuze logo’s zijn waardeloos. Verschillende voorbeelden van de NutriScore laten zien dat er vreemde keuzes gemaakt worden. Maakt eigenlijk niet uit want 1 voedinsgmiddel bepaalt niet of je gezond eet. Dat wordt namelijk bepaald door je complete dieet i.c.m. je levensstijl. Voedsellogo’s zijn dus een schijnveiligheid.

 2. maryum says:

  adobe photoshop cc crack is an advanced photo editing program. Moreover, this program is the best in the world to create images. The activation key also provides many functions for editing graphics. Adobe Photoshop products looking for a reputable destination with a trusted team of executives, you’ll be glad to know they can be found on the internet.

 3. The program also uses multi-part download technology to speed up the process. Unlike other similar tools on the Internet, the latest version of IDM Full Version Crack files is shared during the download process to identify different categories. This makes it easy to sort the list. In addition, to improve performance, existing server connections are reused without additional connection steps IDM Crack Download 64 Bit.

 4. The program also uses multi-part download technology to speed up the process. Unlike other similar tools on the Internet, the latest version of IDM Full Version Crack files is shared during the download process to identify different categories. This makes it easy to sort the list. In addition, to improve performance, existing server connections are reused without additional connection steps https://allpcprocrack.co/idm-crack/

 5. explorecrack says:

  Shaperbox Keygen Volume shaper file. If so, use TimeShaper to find factories, and you will be able to find more gangs on PanShaper.

 1. […] Het voedselkeuzelogo Nutri-Score staat in de schijnwerpers. Hierover gingen mijn eerste blogs. Wie zorgt ervoor dat zo’n voedselkeuzelogo een succes wordt? Is dat de levensmiddelenindustrie […]

 2. […] en dat is verwarrend voor de consument. Dat moet dus eerst gerepareerd worden. Hierover gingen mijn eerste 4 blogs. Maar wie zorgt ervoor dat zo’n voedselkeuzelogo een succes wordt? Is dat de […]

 3. […] staat centraal. Het voedselkeuzelogo Nutri-Score staat in de schijnwerpers. Hierover gingen mijn eerste blogs. Wie zorgt ervoor dat zo’n voedselkeuzelogo een succes wordt? Is dat de […]

 4. 3enforcement

 5. king kong slots https://2-free-slots.com/

 6. best penny slots to play https://freeonlneslotmachine.com/

 7. free christmas slots https://candylandslotmachine.com/

 8. simslots free slots https://pennyslotmachines.org/

 9. indiana grand slots list https://slot-machine-sale.com/

 10. free slots for pc https://411slotmachine.com/

 11. konami slots for computer https://www-slotmachines.com/

 12. loosest slots san diego https://slotmachinegameinfo.com/

 13. law dissertation writing help https://buydissertationhelp.com/

 14. dissertation discussion help https://dissertationwriting-service.com/

 15. help with dissertation proposal https://help-with-dissertations.com/

 16. dissertation fellowships https://mydissertationwritinghelp.com/

 17. dissertation writing and editing https://dissertations-writing.org/

Leave a Reply

Your email address will not be published.