Moeten we dikke mannen vaccineren?

“De ic’s liggen vol met dikke mannen tussen de 50 en 70. Vaccineer eerst de oudere mannen met overgewicht. Dan stromen de ic’s vanzelf leeg.” Vorige week werd dit gezegd door Professor Peter van der Voort, hoofd van de intensive care in het UMCG en hoogleraar health care. Er waren afgelopen tijd iedere dag weer nieuwe redenen waarom andere groepen voorrang zouden moeten krijgen om gevaccineerd te worden. Deze sprong er voor mij wel uit. Zou het zo simpel zijn?

Driekwart van de covid patiënten op de ic was man

Het afgelopen jaar lagen er 2500 covid-patiënten op de Nederlandse ic’s. Al hun data zijn beschikbaar. Ruim driekwart had overgewicht; ongeveer driekwart was man; ongeveer driekwart was tussen de 50 en 75 jaar oud. Die grote gevoeligheid voor covid met overgewicht heeft te maken met het feit dat het ‘te zware’ lichaam al in een staat van een soort chronische infectie is.

De helft van de Nederlandse bevolking is te zwaar

Overgewicht is een groot probleem: de helft van de Nederlandse bevolking is te zwaar. Bij mannen tussen de 50-75 jaar is dat zelfs 60%. We spreken van overgewicht bij een BMI >25 (BMI = gewicht in kg/[lengte in m]2). Er zijn in Nederland 1.7 miljoen mannen (50-75 jr)  en ongeveer 1 miljoen hiervan is te dik. Het heeft veel te maken met onze leefstijl: te weinig bewegen, te veel eten. De vele verleidingen van ongezond voedsel maken het niet eenvoudig om gezonder te eten.

We hebben onze maatschappij, ons hele leven nu stilgezet om de ic’s niet overbezet te laten zijn. We willen niet die lastige keuzes hoeven maken: over wie er wel en niet op de ic komen. Daar doen we het allemaal voor.

Meer aandacht voor een gezondere leefstijl

Vaccineren werkt net als een gezondere leefstijl preventief tegen covid. Er gaat geen dag voorbij of er is aandacht voor welke groep als eerst gevaccineerd moet worden. Uitvoerig wordt uitgelegd hoe de vaccins werken. Aandacht voor de gezondere leefstijl mist vrijwel volledig. Het mantra is handen wassen, thuiswerken, niezen in je elleboog, 1,5 meter afstand houden. Daar hoort eigenlijk bij: eet gezond, beweeg voldoende. In november hoorde ik het Minister de Jonge eindelijk eens zeggen: “Gezond leven maakt je weerstand beter.”

Bron: Twitter

Dat zou veel vaker gezegd moeten worden

Afvallen is heel moeilijk. Of eigenlijk.. afvallen, dat lukt vaak nog wel, maar dan voor de rest van je leven op gewicht blijven, in een wereld vol verleidingen is heel, heel erg moeilijk. En als er nu 1 ding is om aan te pakken, is het deze wereld vol verleidingen, onze voedselomgeving. Daar mag nog wel wat aandacht naar toe. Wat moet er dan gebeuren?

Heel veel. Voor de overheid is dat afgelopen maand nog mooi op een rijtje gezet in dit rapport. Een gezondere voedselomgeving is ook de focus van het lectoraat Voeding & Gezondheid op HAS Hogeschool.