Trends – Uit eten gaan, geen idee hoe (on)gezond dat is…

Soms heb je van die weekenden waarin je wel 2x uit eten gaat. Afgelopen weekend was dat weer het geval. Heel gezellig natuurlijk. Maar ik heb dan toch wel het gevoel dat ik dan meer eet dan anders, en ook wel dat het eten zouter smaakt dan thuis. Maar eigenlijk heb ik geen idee of dat echt zo is. Ik zou dat best wel willen weten…
Hoeveel calorieën zitten erin de gerechten?
Voor de blog HAS Voedseldialoog heb ik het af en toe wel gevraagd: Kun je de klanten niet helpen met gezonde keuzes maken? Door bijvoorbeeld te vermelden hoeveel calorieën er in de ijsjes of in de snacks zitten. Doorgaans moest ik dan wel een beetje aandringen voordat de zwembadkantinehouder of de snackbareigenaar daartoe bereid waren. Mensen helpen gezondere keuzes maken, via menu labelling. Het is een gedoe, je moet de recepten doorrekenen, hoe nauwkeurig moet je zijn? En willen je klanten het wel weten? Maar ook: wat doet het met je eigen aanbod als je weet wat erin zit?

Het aanbod verbeteren

Dat laatste vind ik een heel interessante vraag. Ik vermoed dat het effect op de restauranthouder of de snackbareigenaar nog wel eens van groter belang zou kunnen zijn, dan het effect op de klant of gast. Want als je eenmaal goed zicht hebt, op wat je aanbiedt, ga je beter je best doen om het gezonder te maken, denk ik.

Gasten willen genieten

Niet iedereen is zo fanatiek als ik, natuurlijk. De meeste mensen willen helemaal niet weten hoe gezond alles is, als ze uit eten gaan. Ze willen gewoon lekker genieten. Tenzij ze misschien voor hun werk heel vaak uit eten gaan, dan ligt het risico op een zwembandje wel op de loer. Maar goed je zou als restaurant best je gasten de keuze kunnen geven tussen een menukaart waarop wel of niet staat hoe gezond de gerechten zijn. Dan kunnen ze er altijd nog voor kiezen om zich niet te laten vermoeien met informatie over gezondheid. Ikzelf zou het natuurlijk wel willen weten.

De koks

Laatst was ik op bezoek bij onze buren in Den Bosch: Het Koning Willem I College leidt studenten op voor de horeca. Een enorm inspirerende leeromgeving. Daar ligt natuurlijk een geweldige kans om nog meer met gezondheid te doen. Binnenkort praten we verder tijdens een dinertje in hun eigen restaurant. Ik ben benieuwd of er op de menukaart bij staat hoe gezond de gerechten zijn….
Laat weten hoe jij aankijkt tegen menu labelling: informatie over gezondheid op de menukaart of bij de snackbar, of waar dan ook…. Ik ben benieuwd…