Tonny Nijholt: Met voeding diabetes genezen

Tonny Nijholt

‘Met voeding diabetes genezen: Wat is het bewijs?’ was de titel van een Food Trend College op HAS Hogeschool begin 2017. Voor mijn collega Tonny Nijholt was dit de aanleiding om mij ongeveer een jaar later aan te schieten, met: “Hé Annet, wist je dat ik meedoe met het ‘Keer Diabetes om’-programma?” Ik was wel benieuwd, dus we spraken af dat ik Tonny zou interviewen voor de blog. In het najaar 2018 was eindelijk het zover. Dat de blog nu pas verschijnt, heeft met mijn eigen volle agenda te maken.

Wie is Tonny Nijholt?

Tonny is 22 jaar geleden begonnen bij de HAS als verwarmingsmonteur en werkt nu bij de facilitaire dienst. Hij is 50, getrouwd en heeft 1 zoon van 14. Hij rijdt motor, fietst, speelt sousafoon en slaat de grote trom en is vrijwilliger bij de Stichting ALS. Hij woont 25 minuten fietsen van zijn werk. Als kind was hij een moeilijke eter en hij kreeg vaak zijn zin. Zijn moeder had het druk met het gezin van 5 en wilde geen gezeur. “Ik was verslaafd aan witbrood en worstenbroodjes: daar kon ik wel een kruiwagen van op! Maar ik voetbalde hoog, trainde veel en kon de friet-pan leegdrinken zonder aan te komen.” Toch zal het daar al mis gegaan zijn, vermoedt Tonny. En diabetes zit in de familie. Zijn moeder had het ook.

Diabetes Type 2

Tonny had zich op gegeven voor het Food Trend College over diabetes maar kon er niet naartoe. Hij was gewoon ziek. Hij woog toen ruim 120 kilo, slikte allerlei pillen en gebruikte insuline. “Ik werd alleen maar slechter.” Het hield hem wel bezig. In die tijd kwam er ook reclame voor een tv-programma langs voor mensen met diabetes, hij wilde niet op tv, maar was wel geïnteresseerd in het omkeren van zijn diabetes. Eind december 2017 was een bijeenkomst in Eindhoven: “Daar stond een man iets ouder dan ik,” vertelt Tonny. “Hij noemde al die medicijnen: metformine, gliclazide, insuline. Had ik ook allemaal. En hij zei: ‘Ik ben al 1,5 jaar vrij van medicijnen’. Dat wilde ik ook! En toen vertelde hij wat hij had gedaan. Want daar was ik natuurlijk bang voor. Als Bourgondiër een dieet gaan volgen: wat mag ik dan allemaal niet meer? Nou hij sprak een paar wijze woorden: ‘We kijken nooit naar wat we niet mogen, we kijken naar wat we wel mogen’.”

Tonny in Disneyland

Verzekeraar VGZ vergoedde de behandeling

Tonny veranderde van ziektekostenverzekeraar. In maart 2018 begon het voor Tonny. Eerst een 2-daagse cursus met 3 terugkomdagen verdeeld over een half jaar. In het half jaar kun je gebruik maken van een team van experts voor je vragen. In de 2-daagse cursus krijg je voorlichting over: hoe werkt een ‘diabeteslichaam’? Je leert etiketten lezen, met name de koolhydraten. Verder stond op het programma een ochtendwandeling op de nuchtere maag: een laat, uitgebreid, koolhydraatarm ontbijt. Waardoor niemand om half 1 de lunch hoefde. Ook mocht er geen insuline meer gespoten worden.

De internist noemde het ‘Sonja Bakker-praktijken’

Hij moest wel toestemming hebben van zijn internist. Maar die vond het niks, noemde het Sonja Bakker-praktijken. Tonny begreep dat wel. “Die man is traditioneel opgeleid”. Hij is bij hem weggegaan, terug naar de huisarts. Die vond het wel interessant. Voordat hij officieel begon was hij zich al gaan oriënteren. “Ik heb altijd weinig geduld, ik wilde weten wat het inhield. Dat was dus die koolhydraatarme leefstijl. Ik kon al dingen doen, zoals pasta’s laten staan. We hebben een druk gezin, iedereen moet altijd van alles, dus we eten veel pasta. Pasta ben ik gaan skippen en ik at mijn saus met koolhydraatarm brood.”

Frikandellen-salade en veel eieren

Tonny veranderde zijn voedingsgewoontes. ’s Ochtends Griekse yoghurt met rode vruchten; als lunch 4 sneetjes koolhydraatarm brood met 48+kaas en roomboter; en ’s avonds vervangt hij de aardappelen voor bijvoorbeeld champignons. En hij eet meer salade. Bijvoorbeeld frikandellen-salade. Wat?! Tonny vertelt: “Zo’n Mora-frikandel bevat maar 2,5g koolhydraten per 100 gram. Dat is heel weinig. Daar zitten wel wat transvetten in. Dus je moet er wel een beetje mee uitkijken natuurlijk. Gewoon 2 opengesneden frikandellen met mayonaise (Belgische: zonder koolhydraten), curry en uien erin; op een bedje van sla met tomaat. Die curry, daar zit wel suiker in, dat is de gevaarlijkste.” Tonny is ook meer eieren gaan eten, wel 20 in de week. Hij maakt graag omelet met bacon, veel geraspte kaas en groente erin.

Frikandellen-salade
Frikandellen-salade

Cholesterol?

Die gewoontes maakte toch dat ik vroeg of hij wel eens zijn cholesterol liet prikken. “Met de APK mee, om de 4 maanden, volgens het programma.” Tonny’s cholesterol is redelijk stabiel, net iets te hoog. Met het gegeven dat veel trans vet en verzadigd vet eten (zoals met eieren, kaas, bacon, frikandellen) kan leiden tot verhoogd cholesterol kon Tonny niet zoveel: “Ik heb me voorgenomen om niet meer te ‘googlen’ op dit soort dingen. Wat zij zeggen is nu de waarheid, totdat ik signalen krijg van mezelf.”

Tonny 2.0

Hij is dan wel niet medicijnvrij, maar heel tevreden. “Ik voel me nu zo goed.” Thuis heeft hij nog een foto staan, die is eind 2017 gemaakt in Disneyland. Hij schrok er toen zelf van, zo slecht zag hij eruit. Die foto staat nog steeds in de kamer. Om hem te herinneren aan wat hij niet meer wil. Net als de insuline-pen in de koelkast. Hij is op het moment dat wij elkaar spraken 20 kilo afgevallen. ‘Het versterkt mij enorm dat ik nu de tools heb om het te kunnen doen. Dat geeft mij vertrouwen dat ik dit vol kan houden. Thuis noemen ze hem Tonny 2.0. Mooi voorbeeld: “Vorig jaar heb ik de hele zolder leeggehaald en verbouwd. Die klus lag er al 20 jaar. Ik had nu zoveel energie, die moest op.”

Tonny heeft het ook zijn collega’s aanbevolen. Yazid, Gerben, Danny. Ze waren toen wij elkaar spraken allemaal aan de Griekse yoghurt met rode vruchten. Ik ben benieuwd hoe dat nu, ruim een half jaar later, gaat. Ik vroeg Tonny een paar weken terug, of hij nog verder was afgevallen. Trots vertelde hij dat hij pas een PR had gereden: de Amstel Gold Race met het lichtste gewicht ooit.”