Bloggen over Covid

Plotseling stond de wereld stil. De straten leeg, de lucht strakblauw zonder strepen. In Noord India zijn de toppen van de Himalaya te zien. Wat moet het heerlijk zijn om nu in de Keukenhof te lopen. Of op dat lege plein in Venetië, waar ik ook nog nooit ben geweest. Geen fietstocht naar Utrecht Centraal Station, niet meer in volle treinen naar den Bosch. Geen afspraken met collega’s en studenten op de HAS Hogeschool. Hele dagen achter de computer. Skype, Zoom, MSTeams, Go-to, Jitsie…

Boodschappen doen is een uitje geworden

Als je op anderhalve meter afstand met de buurvrouw voor de ingang van de supermarkt staat te praten, is het toch wel fijn dat het mooi weer is. Het was even lastig om pasta, eieren en wc-papier te krijgen. Maar dat lijkt opgelost. Zelfscannen is het nieuwe normaal. Ik was er toevallig net mee begonnen in onze splinternieuwe Albert Heijn. Het is nog wel puzzelen. Vooral de volgorde, je begint bij groente en fruit, maar ik zou liever eerst de melk in mijn tas doen. Die staat precies aan de andere kant van de winkel. Nu eindigt het boodschappenavontuur in een inefficiënte chaotisch ingepakte boodschappentas. Die ik vervolgens in mijn fietstassen probeer te proppen, terwijl mijn fiets tegen zo’n onhandig nieuw hekje hangt (hiervoor moet ik bij de gemeente zijn).

Kalveren, aardappelen, asperges

De supermarktomzet stijgt. Online boodschappen doen zit in de lift. Er zijn te veel kalveren en aardappelen, want de restaurants zijn dicht. Steeds meer restaurants gaan bezorgen. Ik zag bij de snackbar om de hoek ook een paar nieuwe bezorgfietsen staan. Het handen-tekort door het vertrek van seizoenarbeiders valt mee. Nieuwe werkzoekenden bieden zich aan om asperges te steken. Er gebeurt van alles met die voedselketen op dit moment.

Bloggen over Covid

Twee derdejaars HAS studenten werden –zoals vele mede studenten- getroffen door de Covid-19 maatregelen: hun buitenlandse stage kon niet doorgaan. Maud Maas en Tomas de Bruijn. Nu gaan ze bloggen over Covid. Ze gaan terug naar de bedrijven en organisaties van HAS Voedseldialoog. En stellen hun vragen online over wat er is veranderd, hoe dat ervaren wordt; en of er veranderingen zijn die zouden moeten blijven.

Even voorstellen

Maud heeft een BA Media en cultuurwetenschappen en zit in haar 3e jaar van de studie Food Innovation. Zij keerde terug uit Denemarken waar ze bezig was met het ontwikkelen van nieuwe kookworkshops voor ‘CPH Cooking Class’ in Kopenhagen.  Tomas is 3e jaars International Food and Agribusiness. Hij zou naar India gaan om daar een processing keten voor bevroren groente voor een lokale supermarktketen en de export op te zetten. Ze waren allebei meteen heel enthousiast over hun vervangende opdracht. Dit formuleerden zij als volgt: Maud: “Het lijkt me een unieke kans om zo’n actuele situatie door de hele voedselketen te onderzoeken.” en Tomas gaf aan dat hij het een interessante en uitdagende opdracht vond: “Het onderwerp interesseerde mij heel erg mede door de actualiteit en ik vind het leuk om met mensen te kunnen werken.”

In de komende weken zullen regelmatig blogs van hun hand verschijnen. Oude bekenden worden opnieuw geïnterviewd. HAS Voedseldialoog wordt nieuw leven ingeblazen. Houd de blog dus in de gaten!