Interview – Pouwels Melkveehouderij #1: de liefde voor het vee

Op een verantwoorde manier een goed product neerzetten. Dat is volgens Hanny en Theo Pouwels de maatschappelijke rol die zij als melkveehouders hebben. Zij zien dit echt als een uitdaging. Iedereen wil gezond eten op z’n bord. Zij zelf ook. En dat is waar iedere melkveehouder in Nederland naar moet streven. Een waarde die zij graag doorgeven aan hun 4 dochters, waarvan er één – Gerie – vierdejaars Dier- en veehouderij op de HAS is. Hoe zij dat doen? Dat laten ze graag zien en daarom werd ik samen met collega Florieke Koers en studente Voedingsmiddelentechnologie Emma Reiling hartelijk onthaald op hun boerderij in Weert…

Limburgse vlaai in een knusse keuken

We vallen tijdens de lunch binnen en die speelt zich bij Hanny en Theo altijd af in hun knusse keuken. De ruimte zit vol: niet alleen Hanny en Theo, maar ook een broer van Theo die regelmatig komt helpen en een stagiaire, die op dat moment bij hen een maatschappelijke stage doet. Een stukje echte Limburgse vlaai slaan we natuurlijk niet af! Gerie sluit iets later aan omdat zij op het moment dat we aankomen nog de kalfjes aan het voeren is.

‘Echte prinsen komen met een trekker’

Hanny gaat tussendoor met haar moeder naar de dokter en een van de zusjes van Gerie loopt af en toe de keuken binnen. Op haar shirt de tekst ‘Echte prinsen komen met een trekker’. Op het erf lopen welgeteld 7 katten en 2 honden rond. Tegen het einde van het gesprek rijdt de inseminatiebus het terrein op. Hij kent duidelijk de weg, want even later rijdt hij zonder binnen te komen weer weg. De boerderij van het gezin Pouwels is een dynamische plek waar altijd wel wat te beleven is.

Passie en liefde voor het vee

Hanny en Theo hebben 75 koeien en daarnaast 50 stuks jongvee van verschillende leeftijden: ‘Red Holstein Friesian’. Theo regelt alles rondom de koeien en Hanny verzorgt de kalfjes. Het is een manier van leven, het runnen van zo’n melkveebedrijf. Op vakantie gaan ze zelden, maar de behoefte is er ook niet zo. Koeien zijn hun passie en ondanks dat dit 7 dagen hard werken betekent, hebben ze het ervoor over. De liefde voor de koeien spat ervan af, ook als zij ons na het gesprek een rondleiding geven.

Het gezin runt de boerderij in Weert nu 25 jaar

Theo was daarvoor 12,5 jaar inseminator bij CRV. (Uitleg: Een inseminator zorgt dat tochtige koeien kunstmatig bevrucht worden.) “Een mooi vak”, vindt hij. “Ik werkte in een vaste regio en kwam overal aan huis. Ik kende iedereen, wist precies wat er speelde. Dan is het boerderijleven iets saaier. Maar gelukkig komt er veel volk langs zoals je ziet.” Theo’s ouders hadden een melkveebedrijf in Wijchen. Die boerderij moest echter plaatsmaken voor een recreatieplas. Theo’s ouders kregen toen de kans opnieuw te beginnen in Weert. En op een gegeven moment besloten Theo en Hanny de boerderij over te nemen en verder uit te bouwen.

Van kraamverzorgster naar de kalfjes

Ook voor Hanny betekende dit een hele verandering. “Ik was kraamverzorgster en ging van de baby’s naar de kalfjes. Dat leek een groot verschil, maar is het eigenlijk ook weer niet. Of je nu baby’s verzorgt of kalfjes, daar zitten veel dezelfde aspecten aan. Ik kan er dus helemaal mijn ei in kwijt.” Liefde voor het vee, zoals ze het zelf noemen is wat hen beiden drijft. “We werken graag met dieren en in de buitenlucht.”

Lange dagen, hard werken

Hanny en Theo maken lange dagen. Hanny: “We beginnen om 6.00 uur en de laatste werkzaamheden eindigen rond 21.00 uur. En dan is er nog de administratie, het huishouden en de tuin. Maar het voordeel is, dat je tussendoor wel de mogelijkheid hebt eens te gaan zitten. In die zin zijn we best flexibel”.

Weidegang, dan zijn de koeien zo blij!

De koeien van het gezin Pouwels lopen zomers in de wei. Ze zetten zich er echt voor in om dat te kunnen blijven doen. Theo: “Ze gaan zo vroeg mogelijk in april naar buiten. Er hoeft niet echt veel gras te staan want we voeren ze binnen bij. Als het maar droog weer is en de ondergrond goed is. Die eerste keer, dat is zo’n mooi moment. Dan zijn ze zo blij! Het heeft wel wat voeten in de aarde, weidegang, maar het is het allemaal waard.”

Geen 4 sterren hotel, maar wel 4 sterren verzorging

“Ze zouden het in de stal ook goed doen hoor”, vult Hanny aan. “Zeker in de moderne stallen kan de koe goed verzorgd binnen blijven.” Gerie: “Maar wij hebben een oudere stal met minder luxe: geen 4 sterren hotel, maar wel 4 sterren verzorging.” “En we zijn zelf gewoon buitenmensen,” gaat Hanny verder. “Ik kan er zo van genieten als ik de koeien zie lopen. En je merkt aan alles dat zij het ook fijn vinden. En ja: je moet er zelf toch ook niet aan denken dat je altijd binnen moet zitten. Het naar buiten laten gaan van de koeien kost ons een beetje productie, maar dat hebben we ervoor over.”
Hoe groot hun liefde voor de koeien is, zien we ook aan alle nevenactiviteiten die zij rondom de koeien doen. Met sommige koeien doen ze mee aan wedstrijden. En Gerie maakt zelf yoghurt. We krijgen allemaal een bakje van koe Marian mee.
In de volgende blog meer over de melkveehouderij van de familie Pouwels en dan vooral over melk als onderdeel van gezonde voeding.