De prijzen gaan niet zomaar omhoog

Met zo gezond mogelijke koeien een goede productie neerzetten. Dat is waar de melkveehouderij van Hanny en Theo Pouwels om draait. Zij zijn de trotse eigenaren van hun eigen boerderij met 75 koeien, `Red Holstein Friesian’ die op het moment gemolken worden. Verder nog een aantal die droogstaan en 35 jongvee. Ruim 3 jaar geleden ging Annet Roodenburg met Hanny en Theo in gesprek over hun liefde voor het vee. Zij runnen al 28 jaar hun boerderij in het Midden-Limburgse Weert. Ik ging met ze in gesprek over de veranderingen die de Coronapandemie met zich meebrengt.  

Voorheen kwam iedereen op de koffie 

Sociaal en gezellig dat is waar de familie Pouwels voor staat. Voorbereid met een aantal vragen ging ik met ze in een videogesprek. Een beetje onwennig voor Hanny en Theo, zij hadden echt verwacht dat ik gezellig langskwam! Wel op gepaste afstand natuurlijk. Ik vroeg het tweetal wat nou binnen hun bedrijf echt veranderd was door de Coronapandemie. Theo begon,” De melkprijzen dalen en de kalveren die zijn minder waard. Maar echt in de werkzaamheden,” Hanny nam over en vertelde: ”Wat we echt heel erg lastig vinden is dat voorheen iedereen op de koffie kwam, dit kan nu niet meer. Iedere chauffeur die op het erf moet zijn liep de keuken in voor koffie. Voorheen hadden we erg intensief contact met iedereen die op de melkveehouderij moest zijn. Dit is nu wel echt veel minder geworden. Maar ons eigenwerk gaat eigenlijk gewoon door.” Hanny en Theo hoeven in principe het erf niet af ze wonen en werken er. 

Een aantal weken doorgeschoven 

Ik vroeg me af of er verder nog veranderingen waren binnen het bedrijf wat eens een sociale hotspot was. Hanny: “We moeten met name zorgen dat je uit de buurt blijft en alle deurklinken schoon zijn gemaakt. Dit zodat als iemand naar het vee komt kijken of melk komt ophalen geen risico’s loopt. Verder hebben we een aantal onderhoudsbeurten die niet per se hoefden een aantal weken door geschoven.” 

Een potje ‘mens erger je niet’ 

Hanny vertelt: “De rust die er heerste met niks meer moeten en rustig je werk kunnen doen zonder alle vergaderingen en controleurs, dat vonden we relaxed werken. We hadden echt iets van er blijft gewoon tijd over om eens iets voor je zelf te doen. We hebben nu ook echt de keuze gemaakt niet alles meer 100% te blijven volgen. We merken dat tijd voor ons zelf nu toch wel belangrijk is.”       “Een potje ‘Mens erger je niet’.” Vertelt Theo lachend. “We kunnen prima een bedrijf voeren zonder alle ins en outs tot aan de letter te volgen”. 

We zijn van andere landen afhankelijk 

Door toedoen van de Coronapandemie zijn er wel gevolgen voor de zuivelindustrie. “De export staat momenteel op een laag pitje, maar dat komt wel weer! We zijn van andere landen afhankelijk. Dit is wel echt een probleem. We moeten zorgen dat we als Nederland zijnde goed voor ons zelf kunnen zorgen. We hebben een geweldige voedselproductie in Nederland. Daar hoort ook wel een goede prijs bij natuurlijk. Wij hopen vooral dat we met zijn alle iets van deze crisis leren. We moeten hier echt iets mee gaan doen. Wel denken we dat het een tijd gaat duren voor we echt uit de crisis zijn. De prijzen zullen niet zomaar omhooggaan.” Vertellen ze beiden. 

Prijzen zo behouden dan moet het te breien zijn 

Ik vroeg ook aan Hanny en Theo om een kijkje in de toekomst te nemen wat betreft hun bedrijf. Ze reageren: ”Ik denk dat dat als de melkprijzen een beetje meezitten en we de huidige prijzen vast kunnen houden, dan zouden we het allemaal wel moeten kunnen redden. Maar ja, dat is de vraag… Het is moeilijk om in de toekomst te kijken en te bepalen wat de melkprijzen over een paar maanden doen. We hopen wel deze prijzen (gemiddeld €34,83 in juni 2020) een beetje te kunnen behouden dan moet het allemaal wel te breien zijn!”  

Zetmeel is goedkoop, koeien vreten het graag! 

In een eerdere blog ‘Slechts het topje van de ijsberg’ was ook te lezen over de enorme (friet)aardappel overschotten die in Nederland heersen nu. Ik vroeg Hanny en Theo of ze gebruik maken van die aardappelen als veevoer. “Zetmeel is goedkoop, koeien vreten het ook graag!” Luidt het al meteen. “Eigenlijk is het niet gezond voor de koeien. Het zijn natuurlijk herkauwers, koeien zitten op een vast rantsoen. Met een mengwagen en koeien die alleen binnen zitten zonder vers gras is het zeker te gebruiken. Onze koeien eten wel vers gras en ik denk dat het er als water uit komt achter.” Vertelt Theo. Het is niet gezond voor hun koeien in combinatie met hun eetpatroon. Hanny en Theo willen graag de rust bewaren in de koeien. Ze moeten gezond blijven, dat is het belangrijkste. Dus geen aardappelen voor de koeien in Weert. 

Een spreuk die Hanny me nog meegaf aan het einde van ons gesprek. ‘Ik ben altijd van het positief blijven. We leven vandaag wat morgen gaat komen zien we dan wel weer!’ En zo is het!