Nestlé #2: Nederland: geen slobberkoffie en veel vers gesneden groente

Nestlé is heel decentraal georganiseerd. ’s Werelds grootste levensmiddelenbedrijf is goed voor 82 miljard € omzet en groeit gemiddeld zo’n 4% per jaar. Producten zijn: chocolade, koffie, babyvoeding, diervoeding, maaltijdmixen. Wat groeit er nu het hardst? En hoe zit dat in Nederland?

Geen slobberkoffie meer

Ik was wel benieuwd naar welke producten nu het hardst groeien. “In Europa maken diervoeding en koffie een sterke periode door. Die ontwikkelen zich echt heel goed.” vertelt Valerie. “En Maggi ook,” vult Marc aan: “Vooral in Nederland. Dat komt omdat er een paar belangrijke ontwikkelingen zijn: In Nederland vindt men kwaliteit weer heel belangrijk. Nog niet zo lang geleden ging het de Nederlanders om ‘slobberkoffie’. Dat is nu helemaal voorbij. Als het om kwaliteitskoffie gaat, zitten wij met merken als Nespresso, Nescafé en Nescafé Dolce Gusto heel goed.”

Nederlanders houden van kwaliteit en gezond

“Daarnaast zijn Nederlanders ook heel erg met gezondheid bezig,” legt Marc uit. “Je zou het misschien niet denken, als je ziet hoe mensen eten. Toch is het zo. Dat is voor ons merk Maggi van groot belang.” Marc vergelijkt het met Duitsland. In Nederland werkt 80% van de vrouwen, vaak parttime. Hoewel mensen veel vrije tijd hebben, zijn ze ook heel druk. Er is maar weinig tijd om te koken. En het moet wel gezond zijn. “Daar kunnen we met Maggi wat toevoegen, lekker, snel en gezond.”

Maggi recepten beginnen met de aanbevolen hoeveelheid groente

Ik vroeg hen om een voorbeeld. “Neem onze maaltijdmixen,” legt Valerie uit. “Ieder recept van Maggi begint met de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente.” We letten ook op de andere voedingswaarden zoals zout en vet.” “Dus als ik de supermarkt in ga en ik koop een Maggi maaltijdmix dan hoef ik me geen zorgen te maken over de hoeveelheid groente en zout?” vraag ik. “Daar hebben we een beoordelingssysteem voor, vertelt Valerie. Op dit moment zijn we met Maggi zover dat 75% van het assortiment voldoet. Voor het totale Nederlandse assortiment van Nestlé is dat 85%.”

Het voedingspatroon van de Nederlanders

Waarom geen 100%? Dat heeft onder andere te maken met het voedingspatroon van Nederlanders. Vergeleken met andere nationaliteiten, ontbijten en lunchen we weinig, en eten hele grote porties als avondmaaltijd. We hebben in Nederland ook niet de gewoonte om groente bij de lunch te eten. Eigenlijk zouden we dus kleinere porties voor de avondmaaltijden moeten eten en meer groente bij de lunch. Dat zou veel gezonder zijn. “Hoe gaan we dat voor elkaar krijgen? Daarover zijn we aan het nadenken met ketenpartners,” vertel Valerie. Gewoontes zouden dus moeten veranderen. Lastig!

Waar een klein land groot in is: vers gesneden groente

Nederland is wel uniek in de goede kwaliteit verse, voorgesneden groenten die te koop is. Dat heb je niet in zoveel landen. Dit kwam al eerder naar voren in de blog over de vliegtuigmaaltijden van Marfo. Onze unieke infrastructuur maakt het ons heel gemakkelijk verse groente te kopen en eten. “Denemarken is ook zo’n land,” volgens Marc. “In Duitsland is dat heel anders. We leren van Nederland, voor als straks in Duitsland nog meer vrouwen een baan hebben.”

INTERMEZZO: Maggi roerbak noedels – ketjap knoflook

Met het jaarverslag kreeg ik wat producten meegestuurd. Met de chocolade heb ik mijn kamergenoten jaloers kunnen maken. De Maggi Roerbak Noedels ketjap-knoflook heb ik, werkende vrouw, zelf maar eens uitgeprobeerd. Het is inderdaad super simpel. Zeker als je alle groenten gesneden koopt. En je kunt er heel veel groente in kwijt. Het smaakt goed misschien wat zout. Dat is dan ook wel een punt van zorg. Per portie 4,0 g zout las ik op het pak. Dat is 67% van de maximale dagelijkse richtlijn. Ik vraag me af of dit een maaltijd is die aan het beoordelingssysteem voldoet. Dit bleek inderdaad nog niet het geval.

Productontwikkeling in een groot bedrijf

Productontwikkeling voor Maggi gebeurt dus lokaal voor de Nederlandse markt, in dit geval met ongeveer 5 mensen. Maar ook in de Maggi-fabriek in Singen (Duitsland) zit een afdeling productontwikkeling van ongeveer 100 mensen. Die werken niet alleen voor Nederland. Een ander voorbeeld: Voor een merk als Bros, wat alleen in Nederland op de markt is, zijn we vooral lokaal bezig met ontwikkeling. Dat gaat met name over marketing (o.a. reclame), dus niet zozeer over de technologische productontwikkeling (het product zelf). Dat gebeurt op de productielocatie, ofwel: de fabriek. “Waar wordt Bros dan gemaakt?” vroeg ik. Dat wisten Valerie en Marc niet precies uit hun hoofd. Ze vermoedden Hamburg, daar staat een grote chocolade fabriek. Het is een groot bedrijf…

Samenwerken is het belangrijkste proces

Om het allemaal wat beter te begrijpen stelde ik de vraag: “Wat zijn jullie belangrijkste processen?” Ja dat was een leuke vraag. (Ik had de vragen van te voren ook opgestuurd.) “Daar hebben we best wel lang over na zitten denken,” vertelde Valerie. “Eigenlijk is het onderling samenwerken binnen het bedrijf het belangrijkste.” “Niet het verkopen van jullie producten?” Vroeg ik nog. “Ja dat ook, maar het is nu meer van belang HOE je dat doet,” legt Marc uit. “De producten zijn erg verschillend. Verkoop je chocolade dan spelen ‘gezondheid’, ‘verantwoordelijk omgaan met kinderen’, ‘suiker’ allemaal een rol. Vroeger, als verkoper wilde ik zoveel mogelijk chocolade verkopen. Dat gaat nu heel anders.”

Marc’s inspiratie

De basis van alles is de missie van Nestlé (in blog 1). En zo is het ook ooit begonnen met Henri Nestlé. 150 jaar geleden in 1866, begon hij met flesvoeding vanwege zijn zorg om de kindersterfte in die tijd. Voor Marc is dit belangrijk. “Een klein beetje verschil maken, een klein beetje levenskwaliteit toevoegen. Dat is waarom ik het leuk vind om hier te zijn.”
In deze blog leren we dat Nestlé Nederlanders wil helpen meer groente te eten. En dat chocolade verkopen ook gaat over ‘verantwoordelijk omgaan met kinderen’. In de volgende blog meer over gezondheid en de consument.