Interview – Heijs Food Products #2: De klanten stellen de eisen
Richard de Vegt
Vooral export
Heijs levert niet rechtstreeks aan supermarkten
Van ei tot kipfilet
Nadat de kippen voor HFP in de ‘broederij’ uit hun ei zijn gekomen, gaan ze, als ze 1 dag oud zijn, als eendagskuikens naar de boer, de ‘mester’. Die mest ze soms wel in koppels van 20.000 tegelijk, zo leerde ik van Marel . Tijdens de rondleiding zagen we allerlei verschillende maten ‘kappen’ (kippenborsten, zonder poten), hoe komt dat? Vroeg ik Richard. Dat heeft met leeftijd en ras te maken, maar ook met het moment van slachten. Kennelijk zit daar nogal variatie in.
Heijs verwerkt geen ‘Beter Leven’ kip
Een belangrijke reden is omdat het bedrijf niet aan de Nederlandse markt levert. In het verleden is het wel geprobeerd, maar het bleek niet rendabel. Overigens stellen de Engelse supermarktketens ook zo hun ‘animal welfare eisen’, maar anders dan wij hier kennen, “Engeland kent geen ‘Wakker Dier’”, legt Richard uit. Wat precies wel, is na te zoeken op de websites van deze supermarkten. Naast dierenwelzijn stellen ze eisen ten aanzien van welke rassen, en het antibioticagebruik.
Onderzoek naar dierenwelzijn
Overigens doet Heijs, in samenwerking met Wageningen Universiteit en studenten van HAS Hogeschool, onderzoek naar bijvoorbeeld aanpassing van de stal in relatie tot dierenwelzijn. De eerste analyses van de resultaten laten zien dat het gedrag van kippen positief te beïnvloeden is door b.v. omgevingsverrijkingen.
Antibiotica
Voor gezondheid een heel relevant onderwerp. Toename van antibiotica resistente bacteriën is een grote zorg. Ook voor de gezondheid van de mens. Preventief antibiotica toedienen dat mag daarom niet meer. Het gebruik van antibiotica is fors afgenomen in de Nederlandse kippenketen. Door sturing op voersamenstelling, temperatuur, ventilatie en hygiëne van drinkwatersystemen. Toch kan men niet zonder. En wordt nog wel antibiotica toegediend als er een ziekte heerst, zoals Salmonella, E Coli, Coccidose. Zie ook de blog van Marel.
Er zit geen antibiotica in de kip
Dit wordt mij verzekerd door Richard. Daar zijn regels voor: Afhankelijk van het type antibiotica is er een bepaalde wachttijd. Pas daarna mag de kip geslacht worden. Voor de slacht mag er geen antibiotica meer worden gebruikt. “Nederland is hierin voorloper,” weet Richard. ‘Andere landen kijken ernaar. Dus daarmee kan je je als Nederlandse kippenverwerker onderscheiden.“