Jeroen Bosch College #3: Meer over Lucia, Natascha en Sylvia van #wijlevengezond

500.000 ‘likes’ hebben ze niet gehaald. Maar toen ze eenmaal goed op gang kwamen met hun ‘posts’ op Facebook en Instagram voor #wijlevengezond liep het aantal ‘likes’ snel op. Hun doel was om hun medeleerlingen te stimuleren gezonder te eten, meer te bewegen en goed te slapen. Lucia, Natascha en Sylvia zijn 3 VWO5 leerlingen van het Jeroen Bosch College die begin vorig schooljaar bij de HAS langskwamen met een vraag voor een opdracht voor hun vak Onderzoek en Ontwikkeling (O&O)…

Onderzoek naar gezond gedrag bij scholieren van het Jeroen Bosch College

Omdat het verschil in gezonde levensjaren in Nederland tussen hoog en laag opgeleiden zo groot is, had ik ze gevraagd om eens te onderzoeken hoe dat bij hun op school is. Of je een verschil kunt zien tussen VMBO en VWO en of dat dan verandert tijdens de schoolcarrière. Dat hebben ze onderzocht met een vragenlijst. Die ze hebben afgenomen bij 1ste en 4de klassen van het VWO en het VMBO-t. De resultaten van dit onderzoek hebben ze zelf opgeschreven voor HAS Voedseldialoog (eerste blog).

#wijlevengezond

Dit onderzoek leverde voldoende inspiratie op voor een vervolg. Dat werd een (social media) campagne op school om jongeren bewuster maken van een gezonde leefstijl. Ze verzonnen een hashtag #wijlevengezond. Startten een de website, een facebookpagina en Instagram account en schreven prikkelende tekstjes, foto’s en challenges. Over de resultaten van de campagne kun je lezen in de vorige blog.

Op zoek naar stickers

Eind juni was ik op school voor de eindpresentatie. Ik was natuurlijk op zoek naar stickers die overal in school opgeplakt zouden moeten zijn. Ze wezen me op een paar, op de prullenbak. En een poster op het prikbord. Na de presentatie heb ik Lucia, Natascha en Sylvia nog kort wat vragen gesteld voor deze blog.

Welke reacties kregen jullie van docenten op #wijlevengezond?

“Zij waren best wel geïnteresseerd, zoals bijvoorbeeld de biologie docent,” vertelt Sylvia. “Toen we vroegen of we stickers konden plakken in zijn lokaal, wilde hij de website zien en was best onder de indruk van wat we allemaal al hadden neergezet.”

Hoe reageerden jullie klasgenoten?

“Sommigen hadden er niet zo’n vertrouwen in dat het wat zou worden,” vertelt Natascha. “Maar ze vonden het wel een heel leuk idee en deden mee met verspreiden. En omdat ze het leuk vonden werd het ook door andere leerlingen overgenomen zo werd het ook wel iets groter dan alleen wij.”

GGD nam contact met ons op

Via Facebook en de website nam de GGD contact op met de dames van #wijlevengezond. Ze boden de school een clinic voor de gezonde schoolkantine aan. Het is er uiteindelijk niet van gekomen, want de kantine wordt door de school uitbesteed aan een bedrijf. “Ook lag dit een beetje buiten ons project, we waren vooral bezig met veel bekendheid te krijgen,” vertelde Lucia. “We hebben wel ‘likes’ van andere GGD organisaties gekregen. En die mevrouw was echt heel enthousiast.”

Wat is het gezondste en het ongezondste wat jullie doen?

Op mijn vraag “Wat is het gezondste wat je doet”, antwoordde Sylvia “Sporten, hockey en nu het seizoen afgelopen is ga ik hardlopen, 5 km en misschien ook wel verder.” Natascha eet heel gezond, veel fruit. Ze probeert er goed op te letten. Lucia is met een vriendin aan het hardlopen begonnen, met zo’n app. Eerder waren ze er heel ver mee gekomen. Toen toch helaas weer gestopt. Op mijn vraag “Wat is het ongezondste wat je doet?”, antwoordt Lucia “Snoepen, en in het weekend slaap ik te weinig.” Sylvia maakt ‘s avonds op de bank wel eens een zak chips op en Natascha is na jaren turnen gestopt. “Dat heb ik in het begin wel vervangen door hardlopen of fitness. Maar dat is niet echt een verplichting dus dat werd steeds minder.”

Weet je al wat je gaat studeren?

Ze hoeven het nog niet te weten, maar ik was natuurlijk wel benieuwd. Natascha en Sylvia willen biomedische wetenschappen gaan doen. Althans, Natascha zit nog wel te twijfelen tussen wat andere studies, zoals gezondheidswetenschappen, farmacie, moleculaire levenswetenschappen. Lucia wil meer iets met media gaan doen. Dit project #wijlevengezond paste daar mooi bij.

Tenslotte nog de ham-vraag: Hoe vaak kom je bij McDonalds?

Sylvia komt er 1x per 3 maanden. Niet omdat ze dat zelf zo graag wil. Maar ze heeft een jonger broertje en zusje en dan kom je er dus niet omheen. Natascha komt er ongeveer 1x per maand. En Lucia wel wat vaker soms wel eens 1x per week.
Het is bijna schoolvakantie ten tijde van het interview. Ik ben benieuwd hoe het verder gaat met #wijlevengezond. Je zou er zo mee door kunnen gaan. Laat weten als je daar ideeën voor hebt!