Interview – Dalco Food BV #2: Over paardenvlees en schijnzekerheid
Kipnuggets en vegetarische balletjes maakt Dalco. “We zijn echt een private label (huismerk) producent,” vertelt Marian Wagemakers, General Manager. “Je zal ons niet zo snel als merk zien. We werken met onze klanten aan productontwikkeling en opschaling (van keuken naar fabriek). Marians belangrijkste drijfveer is íets te laten lukken. Ze zegt van zichzelf: “Ik heb geen baan. Het is mijn eigen bedrijf. Ik heb geen salaris. Want het gaat erom te investeren in de toekomst. Ik moet gewoon geld verdienen om nieuwe machines te kopen.” We hadden het over de belangrijkste eigenschappen een ondernemer moet hebben om succesvol te zijn….
“Lef, zelfvertrouwen, goed risico management en je moet kunnen delegeren”. Somt Marian op.
Fraude met paardenvlees
Over risico management gesproken… Plaatsgenoot en vleeshandelaar Willy Selten uit Oss deed ooit zaken met Dalco. De zaak kreeg in 2013 enorm veel media aandacht. Deze frauderende handelaar verkocht paardenvlees als rundvlees. In 2012 had Dalco al 2 keer een melding gedaan bij de NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit). DNA analyses hadden laten zien dat het niet klopte. “Toen zijn we onderzoek gaan doen, hebben hun ‘track & trace’ dossiers opgehaald,” vertelt Marian. Dat was wel spannend herinnert ze zich. “Daarin konden we zien dat die ene koe wel in heel veel producten zat, dat kon gewoonweg niet. Inmiddels was Selten al geen leverancier meer van Dalco, maar ja als je soepballetjes maakt voor soep in blik die 5 jaar houdbaar is…. dan moet je dus terugkijken.”
Het kostte Dalco honderdduizenden euro’s
Na de melding duurde het nog wel een half jaar voordat er echt actie kwam. Het heeft Dalco heel veel geld gekost. Het bedrijf heeft veel producten moeten vernietigen. Dat kostte honderdduizenden euro’s. Het heeft Marian heel erg geïrriteerd. Ondanks alle aandacht in de politiek en media heeft Dalco geen euro compensatie ontvangen. “En dat is niet verstandig,” volgens Marian: “Want ik had ook niets kunnen doen. En dan had de NVWA een boete uitgeschreven van 1600 euro, nou die had ik makkelijk betaald.”
Het kan zo weer gebeuren
Marian geeft wel aan zorgen te hebben over dat zoiets nog eens zal gebeuren. Dalco heeft de DNA analyses wel verder uitgebreid. Bij kip en kalkoen is het risico ook groot. Deze zorg kun je ook teruglezen in HAS Voedseldialoog in ons gesprek met Bert Urlings van Vion. Het grote aantal spelers in de vleeshandel maakt het geheel ondoorzichtig en fraudegevoelig. Ook bij de NVWA spraken we erover: “Daar waar handel is, zitten risico’s.” Om meer geld te verdienen worden er grenzen overgegaan.
Kwaliteitsstandaarden
De nieuwe fabriek in Oosterhout voldoet aan allerlei standaarden: glutenvrij, veganistisch, noten vrij, pinda vrij. De ‘high care’ ruimte op de locatie heeft overdruk om kans op besmettingen te minimaliseren. Ook voldoet de locatie aan allerlei andere standaarden, van klanten, zoals Tesco (Engelse supermarktketen), McDonalds, Subway. De standaarden van klanten zijn vaak nog veel strenger dan de eisen van de veel gebruikte algemene kwaliteitsstandaarden BRC en IFS (BRC, Britisch Retail Consortium; IFS, International Food Standard).
Regelmatig staan hier inspecteurs op de stoep.
Dat vertelt Marian: “Deze week 2 dagen inspecteurs van Tesco, en vorige week 3 dagen Marks & Spencer (Engelse winkelketen).” Ze komen aangekondigd omdat Marian ze niet allemaal tegelijk kan hebben. Inspecteurs van BCR, IFS en de NVWA (Nederlandse Voedsel en waren Autoriteit) komen wel onaangekondigd. “Ik heb altijd kwaliteitsmensen beschikbaar om dat op te vangen,“ zegt Marian. Dit is het type werk dat Tessa Gijsbers, de 4de jaars studente Voedingsmiddelentechnologie, zou kunnen gaan doen. Zij heeft gekozen om af te studeren in de richting ‘kwaliteit’ en was mee naar Dalco. Ze hoeft zich weinig zorgen te maken om een baan te vinden.
MBO Food opleiding in Oss
Ook de mensen die aan de productielijn staan moeten vragen beantwoorden van de inspecteurs. “En dat zijn niet altijd de mensen die nou zo fantastisch gescoord hebben op school. Dus die zijn daar erg zenuwachtig over,” volgens Marian. Op dit moment is het best lastig om goede krachten te vinden. De economie trekt aan. In Oss wordt op dit moment een MBO opleiding in Food opgezet. Dalco is daarbij betrokken.
Schijnzekerheid
Aan de andere kant is het ook niet wenselijk dat alle kwaliteitseisen zo worden dat er een soort schijnzekerheid ontstaat. Marian: “Alsof de consument zelf de koelkast zo goed schoonmaakt. Als je vroeger sla kocht, moest je die wassen, tenminste als je geen wormen wilde eten. Tegenwoordig ben je gewend om de sla uit een zakje te halen. Die verantwoordelijkheid wordt nu elders neergelegd. Mensen weten er steeds minder van en zoeken zekerheid.”
Herkenbaar? Reageer!
Blog 1 gemist? Lees hem hier terug.
Aanstaande donderdag zal de laatste blog #3: “Over haantjes en de zoute verschillen” online komen.