In het Frans in Benin lesgeven?! Ja, dat doen we ook!

Weet jij waar Benin ligt? Nou, ik moest het even opzoeken. Ergens in West-Afrika maar ja, waar precies? Deze voormalige Franse kolonie ligt ingeklemd tussen Togo en Nigeria. En ja, ze spreken er Frans en daar ben ik en met mij meerdere collega’s, niet super vloeiend in. Dus, projecten met Franstalige landen laten we vaak links liggen. Lekker makkelijk.

Met de billen bloot

Totdat HollandGreenTech (HGT) mij belde om samen een projectvoorstel te schrijven voor Benin. Een Train-de-Trainer project vanuit NUFFIC. Mmmmwwahh, wie van mijn collega’s gaat dit mee uitvoeren? Hoe doen we dat met de taal? Ik heb het al zo druk en nu dit voorstel? Hoe regel ik dit intern? Allemaal beren op de weg. HGT is een kleine Nederlandse organisatie die in Afrika werken met boeren. Heel lokaal en met weinig middelen maar super efficiënt. Ze maken echt impact en zorgen ervoor dat in de landen waar ze werken het voedsel lokaal wordt geproduceerd. Een mooier streven is er bijna niet toch? Dat kan de HAS toch niet negeren??? “Kom op. Toon lef. Met de billen bloot”, schoot er door mijn hoofd.

Feministische strijd

Tijdens mijn vakantie schreef ik samen met Miriam Belhaine, manager HGT Benin, het voorstel. Veel vrouwen moesten er van profiteren vonden we. Dus onze feministische strijd voerden we flink op. Vrouwen houden wereldwijd de voedselproductie draaiende maar cursussen worden meestal alleen door mannen gevolgd. Dat moest maar eens veranderen. Maar behalve dat was het voorstel gedegen en vol met ambitie. En natuurlijk mochten er ook mannen meedoen. Vijf weken trainingen voor leadfarmers die vervolgens hun kennis weer overbrengen aan andere boeren. Mooi toch? En, wat nog mooier was, uit 250 tenders wonnen wij. Joehoe! Even ademhalen, niet voor lang.

Uitvoering regelen

Maar nu de uitvoering nog intern geregeld krijgen. Gelukkig hebben we dan van die fijne collega’s zoals Janneke Grit van Tuinbouw en akkerbouw. Voor de duvel niet bang. Spreekt middelbare school Frans maar dat maakt haar niet uit. Nog nooit in Afrika geweest. Ik hoef geen moeite te doen om haar vrij te roosteren. Nee, dat doet ze zelf wel. Oh, en ze wil ook best in de vakantie lesgeven in Benin. Mannnn, wat een (woman)power. Heerlijk!

Enorme verrijking

Samen met Janneke reisde ik afgelopen mei af naar Benin. Wat een ervaring en wat een fantastische boeren daar in Cotonou. We hebben lesgegeven, in het Engels en Frans, in de zinderende hitte aan enthousiaste boeren en boerinnen die heel, heel veel vragen stelden. Een hele week lang. Gelukkig kon Janneke alle vragen beantwoorden. Wat weet die griet veel van planten! Behalve kennis uitdelen hebben we ook veel ervaring en kennis opgedaan! Dit soort werk verrijkt ons enorm, hebben Janneke en ik geconcludeerd. En, met dat Frans is het helemaal goed gekomen. Voor Frans zijn we niet meer bang!

Meer weten over internationale projecten bij HAS Hogeschool? Kijk op has.nl