De Food100, voedselveranderaars van nu, gamechangers van morgen
Voor het 2e jaar op rij vroeg de organisatie van Food100 aan mij of ik scout wilde zijn voor de lijst van voedselveranderaars. Ik zei volmondig ‘ja’. Waarom? In de wereld van eten en drinken is innovatie hard nodig, om bijvoorbeeld consumenten te verleiden tot gezondere, duurzamere, bewustere keuzes in hun eetgedrag en eetpatroon. Innovatie is niet iets wat vanzelf gebeurt, het vergt pioniersgeest, doorzetten, doorpakken, zwemmen tegen de stroom in, anders denken, anders doen, overtuigen, overtuigd zijn, incasseren, herpakken, dromen, durven en doen. Innovatie is ook niet iets wat je in je eentje doet. Teamwork is dreamwork. Zo, alle clichés staan op papier.
Ze verdien een podium
Waarom zei ik volmondig ja? Ik vind dat outstanding en gamechanging personen met hun vernieuwende ideeën, concepten, initiatieven en/of ondernemingen een podium verdienen. Deze studenten vind je op HAS Hogeschool bij de (internationale) foodopleidingen, bij afstudeerrichtingen richting ondernemerschap en agro-opleidingen. Zij denken anders, doen anders en durven dat te realiseren. Iedere docent kent ze wel, soms zijn ze lastig, ze kleuren buiten de lijntjes, ze zoeken de grenzen op, ze voeren discussie met je, ze gaan – na jouw goedbedoelde advies -toch lekker eigenwijs hun eigen gang: I LOVE THEM!
Versneld toegevoegde waarde hebben
Food100 is een lijst die is opgesplitst tussen 50 personen jonger dan 30 jaar en 50 personen ouder dan 30 jaar. De bedoeling is dat de gevestigde orde (doorgaans 30+) de jonge talenten in het zadel helpt en hen versneld van toegevoegde waarde laat zijn in de foodsector. Ik denk dat de lijst ook andersom heel verfrissend werkt: de jonge talenten kunnen de ‘oldies’ leren over wendbaarheid en veerkracht. Ik vind het super inspirerend om te zien hoe foodstudenten, afstudeerders en alumni momenteel zich inzetten voor een beter voedselsysteem, door bijvoorbeeld:
- een vegan maaltijdbezorgservice in coronatijd op te zetten
- clinics te geven over voeding en topsport aan basisschoolkinderen
- een nieuw transparant foodmerk in de markt te lanceren
- topkwaliteit koffie te importeren tegen een betere prijs, zodat boeren weer aan biodiversiteit kunnen werken
- hun bedrijf volledig te gaan wijden aan duurzame productontwikkeling in food
- vegan broodjes zelf op de markt te brengen en met eigen handen een business op te bouwen
- visvrije tonijn te verzinnen én te realiseren
- lokaal hop te gaan telen
- video’s te maken waarmee het groene domein op impactvolle manier breder onder de aandacht komt
Ik vind het een voorrecht om deze gamechangers te mogen scouten én via dergelijk podium een stukje verder te kunnen helpen in hun missie. Samen voor een beter voedselsysteem, werk aan de wereld!
Heb jij ook een kandidaat?
Ik heb als scout zojuist de lijst HAS’ers (studenten en alumni jonger en ouder dan 30 jaar) gepost bij de organisatie van de Food100 en kijk uit naar de publicatie van de lijst in augustus. Heb jij nou ook zo’n student of alumni in het vizier: een gamechanger of voedselveranderaar? Gun hen dat podium en meld ze vóór 31 mei aan via https://www.food100.nl/
Over Food100
Food100 is een initiatief van AgriFood Capital, Food Hub, Slow Food Food Inspiration en powered by Rabobank Food & Agribusiness en Foodvalley.
Het resultaat van scouten in 2020 vind je in ons artikel over de Food100 van 2020.