Actualiteit – Afvallen: Linda en Leende

2 Artsen hebben het initiatief genomen om een heel dorp te laten afvallen. 200 mensen doen al mee. De supermarkt en snackbar merken het meteen. Er wordt veel meer yoghurt verkocht en minder brood. Ook Linda is begonnen met afvallen. Ze woog vorige week 82 kg, net zo zwaar als bij haar laatste zwangerschap. Het best bewaarde geheim…

Pauw: dorp op dieet

Ik had het zelf niet gezien bij Pauw. Dit programma is meestal net iets te laat in de avond. Maar de volgende dag werd ik er door 3 mensen op aangesproken. Vragen over koolhydraatarm dieet, hoe doe je dat dan? en over afvallen in Brabant, thuisbasis van HAS Hogeschool. Dus ik heb ‘uitzending gemist’  maar eens gekeken…

In Leende is men zwaarder

Waarom is men in Leende zwaarder dan in de rest van Nederland? Misschien de Bourgondische leefstijl zei 1 van de Leendese artsen bij Pauw. Het was voor de artsen de aanleiding om actie te ondernemen. En dat is eigenlijk heel goed nieuws! Bij uitstek zijn de artsen aangewezen om mensen te wijzen op een gezonde leefstijl. Ze worden gezien als de meest geloofwaardige bron als het gaat om voeding.

Weinig lessen over voeding

Wel gek want artsen zijn slechts beperkt opgeleid in ‘’gezonde voeding”. In hun jarenlange studie gaan daar zeer weinig lessen over. Artsen weten meer over de zieke mens dan over de gezonde mens. Met in hun gereedschapskist vooral medicijnen. Zoals mijn collega lector in de afgelopen gastblog  over de farmacieschreef: “Ze pakken niet de oorzaak aan, maar zoeken een oplossing door producten te ontwikkelen die de gevolgen bestrijden.”

Alle reden om af te vallen

Gelukkig zie je dat er meer aandacht komt voor preventie van onze welvaartsziekten. Ook in de medische wereld. Het gevolg van overgewicht zijn: diabetes type 2, diverse typen kanker, hart- en vaatziekten. Deze aandacht voor preventie is ook noodzakelijk omdat de kosten van de gezondheidszorg niet meer te betalen zijn. De helft van alle Nederlanders is te zwaar. Alle reden om te willen afvallen!


Bron: LINDA. (2015, 02 16). http://www.lindanieuws.nl/nieuws/nieuwe-linda-ligt-woensdag-in-de-winkel…. Opgehaald van lindanieuws.nl:http://www.lindanieuws.nl/nieuws/nieuwe-linda-ligt-woensdag-in-de-winkel…

Koolhydraatarm en veel vet?

Naar aanleiding van het afvallen in Leende is op Foodlog is een verhitte discussie ontstaan over welk dieet je het beste kunt volgen. Leende eet koolhydraat-arm en hoog-vet. Linda gaat voor het Gezond Verstand Dieet. Als je kijkt naar wat bekend is over effecten, zijn er niet zo heel veel diëten die beter zijn dan anderen. En mensen verschillen enorm. Daarom is ieder dieet dat langdurig vol te houden is (de rest van je leven) het beste dieet. En vergeet vooral niet te bewegen. Dat helpt ook bij afvallen. Met name als je het bewegen in een dagelijkse routine inpast.
Op de Facebookpagina van Linda.lijnt  wordt chiazaad gemengd met kokosmelk en aardbeien. Lekker veel verzadigd vet denk ik meteen (…). Het zou niet mijn keuze zijn. Ik zou zelf naar de website van het Voedingscentrum verwijzen. Ook als ik zelf zou willen afvallen. Maar ik fiets vrij veel, dat werkt ook.
Zijn er veel lezers van HAS Voedseldialoog aan het afvallen? Ik ben wel benieuwd…