Actualiteit – Broodje Gezond over E-nummers (17 mei 2017 te zien op tv)
Met een TV ploeg in de supermarkt in Houten rondlopen. Dat was wel een nieuwe ervaring voor mij. Ik was benaderd door het programma Broodje Gezond van de KRO/NCRV om mee te doen in een programma over E-nummers. Ik had de screen-test al doorstaan. De redactie had het digitale college gezien op Youtube : “Wie bepaalt er eigenlijk wat er in mijn winkelwagentje ligt?”. Ik was goedgekeurd voor de camera….
Op basis van 2 vraaggesprekken via de telefoon werd een script toegestuurd. Er zouden 4 scenes komen. De antwoorden waren uitgeschreven. Kat-in het-bakkie dacht ik. Zo eng is het niet. Dus vol verwachting met een gezonde spanning op weg naar Houten. Ik was vooral benieuwd…
Voeding en Gezondheid in de media
Voedingswetenschappers moeten zich meer in het maatschappelijke debat mengen, is mijn stellige mening. Het onderwerp staat enorm in de belangstelling, maar er wordt veel te veel onzin over voeding & gezondheid verkondigd. Ook als bestuur van de NAV (Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen) proberen we actief onze NAV leden hierin te faciliteren. Nu deze vraag bij mij langskwam, moest ik natuurlijk wel ja zeggen. Twitter, facebook, bloggen, LinkedIn doe ik al, maar de TV, die is nieuw…
E-nummers zijn hot
De opnames waren net na het weekend, waarin columniste/microbiologe Rosanne Herzberger haar boek “Ode aan E-nummers” uitbracht. E-nummers zijn hot en altijd goed voor een vlammende discussie. Dat bleek ook weer bij het gesprek met Rosanne Herzberger op TV. Zoiets is natuurlijk ook goed voor de verkoopcijfers van zo’n boek. Het was een goede opwarmer voor mij.
Wat zijn E-nummers?
E-nummers bestaan sinds de jaren 70 toen er behoefte was om regels in te stellen voor stoffen die aan voedingsmiddelen toegevoegd mochten worden. Er werd toen veel gerommeld en dat was niet goed voor de gezondheid van de consument. Zo ontstond een Europese wet. E = goedgekeurd voor gebruik in voedingsmiddelen. Bij ieder E-nummer hoort een hoeveelheid van de stof die maximaal is toegestaan in een product.
De consument vertrouwt het allemaal niet meer
Er is veel publiciteit die dit wantrouwen verder aanwakkert. Niet in de laatste plaats door de levensmiddelenindustrie zelf, die met veel enthousiasme overal E-nummers uithaalt en dit communiceert op de verpakking met bijvoorbeeld: “Zonder kunstmatige kleur- en smaakstoffen” en “0% rommel”. Tja, denk je dan als consument, dan zal er wel iets mis zijn met die kunstmatige smaakstoffen.
Bevergeil
De journalist waarmee ik door de supermarkt liep was Ersin Kiris. Keuringsdienst van Waarden daar herinner ik me hem vooral van. Het kwam nog even ter sprake die middag, de natuurlijke aroma’s en de reis naar Canada, op zoek naar ‘bevergeil’: ingrediënt voor vanille aroma. Ik zie de gedroogde bever-kloten nog hangen in de besneeuwde Canadese jagershut. Die uitzending was wel mijn absolute favoriet. De cameraman wist het ook nog goed, hij had tot zijn spijt niet mee gekund, vanwege een familiefeest.
Ersin Luistert
Iedere scene werd opgevolgd door een opname “Ersin luistert”. Blijkbaar was het nodig om daar wat extra beeldmateriaal van te hebben. Maar Ersin stelt ook vragen en die microfoon blijft daar wel hangen. In het begin zei ik niks, want ja: het gaat om Ersin die luistert. Maar op een gegeven moment ga je toch antwoorden. En na 3 uur word je wel een beetje moe. Heel sneaky, want je bent toch minder gespitst. De regisseur was voortdurend op jacht naar goed quotes. Volgende keer ga ik daar beter op oefenen.
Veel E-nummers in de supermarkt
Zeker weten! En allemaal met een functie. Vooral ook om de consument te bedienen. Met kleur, houdbaarheid, smaak. We bespraken de caroteen (E160a), de gele kleur van kaas en het sulfiet in de abrikozen. ‘Welke kleur hebben abrikozen?’ vroeg ik Ersin. Oranje, maar dan alleen als ze gezwaveld zijn (met sulfiet E220, 221). Als ze niet gezwaveld zijn dan zijn ze poepbruin.
Nitriet wordt toegevoegd aan vlees
Het zorgt voor de frisse rozerode kleur en ook voor langere houdbaarheid. Zonder nitriet (E249,E251,E252) is vlees grauwgrijs van kleur. Om het kleurverschil te laten zien had de redactie een pakje pekelvlees meegenomen, dat een paar dagen op de verwarming gelegen had.
Aspartaam (E951)
Deze zoetstof wordt aan cola zonder suiker toegevoegd voor smaak. Vanwege de zorgen om aspartaam heeft de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) 2 jaar geleden nogmaals de veiligheid onderzocht. Iedereen die informatie wist over gezondheidseffecten van aspartaam kon deze delen met de EFSA. Gebaseerd op informatie uit 500 studies is geconcludeerd dat de maximale hoeveelheid aspartaam in voedingsmiddelen niet gewijzigd hoeft worden.
Alles is giftig
Het gaat trouwens bij deze hulpstoffen altijd om een maximaal toegestane dosis, waarbij geen gevaar voor de gezondheid wordt verwacht. Even voor de duidelijkheid: Alles is giftig. Het is altijd een kwestie van dosis, van de hoeveelheid die je tot je neemt in een bepaalde tijd. Zelfs water, daar kun je zelfs aan doodgaan, als je te veel in 1x drinkt.
We meten met 2 maten:
Als we zout, suiker of verzadigd vet, op eenzelfde manier zouden evalueren als E-nummers, dan zou er helemaal geen zout of suiker toegevoegd mogen worden aan onze voedingsmiddelen. We weten namelijk dat deze stoffen leiden tot hoge bloeddruk, overgewicht, diabetes type 2, hart en vaatziekten, en zelfs -via overgewicht- tot diverse typen kanker. Al deze aandacht voor E-nummers leidt dus af van het echte gezondheidsprobleem.
Ik ben heel benieuwd hoe het allemaal overkomt op 17 mei, dan is de uitzending van Broodje Gezond over E-nummers om 21.05 op NPO 3. Laat het weten!