40.000 handtekeningen voor voedselonderwijs op basisscholen
Ik kreeg vorige week een mailtje doorgestuurd: Er zijn nog maar 11.000 handtekeningen opgehaald voor verplicht voedselonderwijs op basisscholen. Dat viel me echt tegen. Iedereen die ik tegen kom vindt het een geweldig goed idee. Er zijn dus 40.000 handtekeningen nodig vóór 16 oktober om dit op de politieke agenda te krijgen. Dat moet dan toch lukken, zou je zeggen. Zeker na alles wat er afgelopen week weer langskwam ….
Speltvrouwtjes
Zondagavond zag ik dat Arjen Lubach eindelijk (!) zijn een eigen Kookboek presenteerde “De Schijf van Trijf” met daarin 100 lege pagina’s en op de laatste pagina 1 zinnetje: “Eet gevarieerd en niet teveel”. Goed boek, heel kernachtig! De aanleiding was het hele gedoe in de media over de Dames van Green Happiness. Mooie vrouwen krijgen altijd veel aandacht in de media. Zeker als het om voeding gaat. Speltvrouwtjes noemen wij ze thuis. Ik ben er wel jaloers op. Maar ja, lang haar: het staat mij niet.
Net zo effectief als Linda
Ik hoop dat dit filmpje van Arjen Lubach net zo effectief is in het neutraliseren van deze speltvrouwtjes als Linda vorig jaar was met het neutraliseren van de “Superfoods”. Daar hoor je sinds haar uitgave “Rot op met je Chiazaad” ook vrijwel niets meer van. De interesse in voeding is heel groot, het is ‘hot’ om erover te bloggen en vloggen (doe ik zelf ook met deze blog over de voedselketen). Hoe extremer hoe meer aandacht. En dat is eigenlijk wel een beetje jammer
We weten maar weinig van ons voedsel
Want al dat gedoe over menstruerende kippen en filevorming in je darmen leidt een behoorlijk af van waar het echt om gaat: Dat we te weinig weten over ons voedsel: Over hoe het gemaakt wordt, waar het vandaan komt en wat is nu gezond? Daarom hoop ik ook dat het de Alliantie voor Voedselonderwijs lukt om het initiatief van de Youth Food Movement voor voedselonderwijs op basisscholen op de politieke agenda te krijgen. Kinderen zijn soms enorme wijsneuzen, maar weten ze waar hun eten vandaan komt?
Oproep: TEKEN OOK voor voedselonderwijs op basisscholen
Waarom tekenen? Dit gaat veel verder dan alleen kennis over voeding & voedsel. Het gaat ook over het bereiken van een veel grotere groep. Wist je namelijk dat het verschil in gezonde levensjaren tussen hoog en laag sociaal economische klassen in Nederland 19 jaar is? Dat is gigantisch veel!! 19 jaar langer ziek zijn. Stel je voor…
Een generatie overgeslagen
We hebben een generatie overgeslagen als het gaat om kennis van ons voedsel. Onze (groot)ouders hebben nog geholpen met melken, of waren visser. Of hebben op de boerderij van hun oom wel eens een kip zonder kop zien rondlopen. Nu denken we dat de melk uit de fabriek komt en dat kippen menstrueren (!!).
#Voedselonderwijs
Kinderen leren over hun voedsel is van belang voor hun eigen gezondheid, en dat van hun ouders, die ‘we’ -als ze laagopgeleid zijn- niet kunnen bereiken met informatie over gezond eten. Behalve dan met aanbiedingen in de supermarkt.
Enne gezond…wat moet je dan eten? Lees dit: (Schijf van Vijf) zo moeilijk is het niet. Arjen Lubach vatte het al kort samen. Maar vooral: teken ook voor voedselonderwijs op basisscholen! En deel deze link met anderen!!
Zo: dit was even een uitstapje naar de actualiteit. In de volgende blog gaat de reis door de voedselketen weer verder met Daan Janssen (21), aardappelteler uit Escharen.