Het is nog nooit zo ingewikkeld geweest
Het bedrijf Koppert Cress uit Monster, Zuid-Holland, is bekend over de hele wereld. Met een assortiment van 81 verschillende producten, waaronder cressen, bloemen en blaadjes. Ze bedienen elke week een klantenbestand van tot wel 200.000 chefs en 70.000 horecagelegenheden. Dit maakt Koppert Cress marktleider in de productie en verkoop van cressen. De horecaondernemingen is hun afzetmarkt, dit zorgt nu, in de coronacrisis, voor enorme problemen. Ik ging in gesprek met visionair Rob Baan, eigenaar van Koppert Cress. Volgens Rob zijn cressen niet alleen heel erg smaakvol en lekker maar ook enorm gezond.
Rob: ”De plant bevat allerlei antioxidanten o.a. als bescherming tegen insecten. Toevallig werken deze antioxidanten heel erg goed in het menselijk lichaam. Tijdens het eten van deze stoffen maakt je lichaam antistoffen aan die jou een goede weerstand geven.” Buiten dat de extreme variaties in smaaksensaties een waar genot voor je zintuigen, krijgt je lichaam dus ook een goede weerstand tegen stoffen die je ziek kunnen maken. Dit aan de man brengen tijdens de coronapandemie is helaas erg lastig. Benieuwd naar hoe Koppert Cress zich staande houdt tijdens deze crisis? Lees het hier onder.
De omzet is gedaald naar 5%
“Ik heb een doelstelling en een coronacrisis, deze twee gaan niet helemaal samen. Mijn omzet is na 15 maart gedaald naar 5% van wat het was.” Dat cressen heel erg gezond zijn konden we eerder in deze blog lezen. Rob gelooft dat zijn cressen vaak gebruikt kunnen worden om de kwalijke gevolgen van welvaart en erfelijke ziekten te voorkomen en verhelpen. Eén van zijn missies is dan ook het eten van groenten vanzelfsprekender te maken. “Momenteel richt ik me nu alleen op de gastronomie. Aan het concept consumentenmarkt kom ik simpelweg nog niet toe. Dit gaat wel een keer gebeuren maar nu nog even niet!” vertelt Rob vol zekerheid. “De hele coronacrisis heeft in feite een kans groot gemaakt voor ons. Helaas ook een kans kleiner, ik heb het geld nu niet. De cashflow is enorm laag en we zijn straatarm. Pas als ik steun en krijg van de overheid dan kunnen we wat gaan doen,” gaat Rob verder. Lijdzaam moet Rob dan ook toe kijken hoe zijn goed lopende bedrijf op zijn gat valt.
Mensen ga juist nu gezonder eten!
“Wij zitten midden in hartje tuinbouw. Als ik het scherm omdraai dan zou je alleen maar kassen om ons heen zien.” Verteld Rob tijdens ons videogesprek. Rob hervat: “Het is een logistieke hub, net als Venlo dat is. Het Westland is alleen een nog grotere daarin. Ik zit vooraan in de vrachtwagen die de hele wereld overgaat. Daarom heb ik er ook belang bij dat mijn hele sector: de tuinbouw, het goed doet. Als de vrachtwagens namelijk blijven rijden dan is het prima, ik doe wel mee. Als er geen vrachtwagens meer naar Westland rijden dan zit ik op de verkeerde plek en heb ik een probleem. De cirkel om mij heen moet dus gezond blijven.” Helaas lukt het de tuinbouw niet om heel sterk te blijven, steun vanuit de overheid blijft helaas weg. In plaats van het stimuleren van groente consumptie wordt alleen de btw op groente verhoogd. “De overheid zou moeten zeggen, mensen ga juist nu gezonder eten! Je moet weerstand opbouwen. Deze stimulans blijft alleen uit en mensen schaffen liever geconserveerde producten als pasta en blikgroenten aan.” Aldus Rob.
Na de vrijdagmiddag borrel…
Strijdbaar, zo kun je Rob zeker omschrijven. “Ik kom terug, ik overleef dit. Eerst moet ik wel heel wat verwerken, dat mag je gerust weten. Ik ben nog nooit zo arm geweest en het is nog nooit zo ingewikkeld en zwaar geweest. We moeten erdoorheen, het is nou eenmaal zo. Ik ben 10 miljoen euro kwijtgeraakt, gewoon verbrand. Dit moet ik nu met moeite weer terug zien te vinden, een hele operatie!” Vertelt Rob, dit is een zeer lastig punt in zijn bedrijfsvoering momenteel. “783 adviezen heb ik ontvangen over hoe ik het allemaal anders moet gaan doen. Ik heb ze oprecht allemaal doorlopen. Alleen het verdienmodel en het marketingbeleid wat ik heb is goed. Optimaal duurzaam, een goeie teelt en een veilig bedrijf, ik heb het allemaal.” Rob legt me uit dat ook op de duurzaamheid wel wat veranderingen zijn. Hij was ALL-electric met groene energie, nu heeft de overheid alleen besloten ‘met een stomme regeling die bedacht is na de vrijdagmiddagborrel’ dat de belasting op groene stroom zo hoog moet worden dat gas nu goedkoper is… Rob is nu noodgedwongen ter behoud en groei van zijn bedrijf om tijdelijk over te stappen op gas, dit scheelt hem €170.000. “Gênant, ik heb prijzen gewonnen voor duurzaamheid en nu ben ik noodgedwongen door het beleid van een onbetrouwbare overheid mijn eigen beleid aan te passen.”
Gelukkig is er wel licht aan het eind van de tunnel
Rob: “We kunnen gelukkig heel snel schakelen. Nu de horeca weer open gaat zitten we ongeveer op 50% van onze omzet.” Daar heb je een primeur vertelt hij met een knipoog. “Dit geeft wel aan dat de klanten ons nog steeds zien zitten en onze producten nog kennen. Ze bestellen natuurlijk wel in mindere mate. Maar er is weer leven in de brouwerij, wat dit gaat betekenen op langer termijn? Geen idee. Echt geen idee.”
Het blijft nog even spannend
Er is nog heel erg veel onzekerheid voor Rob en zijn mooie bedrijf. Hij geeft aan.” Veel groothandelaren zijn permanent gesneuveld. De HoReCa zijn ze dicht? Gaan ze open? Komt er een nieuwe eigenaar en kan de chef-kok wel door gaan? Wat er gaat gebeuren ik heb geen idee.” Er is nog veel onzekerheid over hoe de gastronomische wereld zich gaat ontwikkelen. Hopelijk kan deze sector zich snel hervatten en Rob weer snel terug naar het verwezenlijken van zijn ideeën!