Een goede ontwikkeling, die maaltijd boxen. Mensen leren weer koken. Nieuwe gerechten uitproberen. Lekker gemakkelijk, alle spullen in huis. Misschien wel een beetje aan de prijs. Maar gemak heeft een prijs, en als je bereid bent het te betalen, dan laat je dus gewoon zo’n maaltijd box bezorgen rond etenstijd. Maar er kwam afgelopen week wel een maaltijd box dilemma langs…
Hoe het begon…
Iedereen had wel zo’n cadeaukaart. En omdat ik bovenmatig geïnteresseerd ben in voeding, kreeg ik regelmatig de HelloFresh cadeaukaarten toegeschoven van familie en vrienden. Niet gebruikt, moet ik bekennen. Omdat het maaltijd box concept populair is, zijn er nu veel meer boxen te verkrijgen. EkoMenu, Beebox, Mathijs Maaltijdbox, Chef Ali, Kook jij of ik, De krat, Marley Spoon. Mijn kamergenoot is groot fan van de Allerhande maaltijd box. Dus ik hoor er regelmatig over…
Het dilemma
Ik werd afgelopen week benaderd door 1 van de maaltijd box verstrekkers met de vraag of ik iets wil zeggen over hoe goed en gezond het is om minder vlees te eten. Als onderdeel van een nieuwe marketing campagne, kennelijk zijn er maaltijdboxen op de markt gezet om te stimuleren minder vlees te eten. Inhoudelijk heb ik niet zoveel tegen minder vlees eten. Er is zelfs veel te zeggen voor minder vlees eten. Ik eet zelf ook minder vlees. Want:
Minder vlees eten is gezonder:
Het leidt tot een lagere inname van vet, en dan vooral verzadigd vet. En daarmee verlaagt het risico’s op hartziekten. En minder bewerkt (rood) vlees eten verlaagt het risico op darm kanker. Plantaardige alternatieve producten, zoals peulvruchten en noten zijn vezelrijk en bevatten relatief veel voedingsstoffen en goede vetten. Bovendien…
Minder vlees eten is duurzamer:
Dat hangt een beetje af van het type vlees. Maar de voetafdruk wordt een stuk kleiner als je minder vlees eet. Dat geldt vooral voor minder rundvlees, in iets mindere mate voor varkensvlees, en nog weer minder voor kip. Het is ingewikkeld want de dieronvriendelijke plofkip is wel de duurzaamste kip.
Als een bedrijf iets goed doet mag dat best gezegd worden
Toch is het lastig: Inhoudelijk heb ik niet zo’n moeite met zo’n vegetarische maaltijd box aan te prijzen. Maar waarom toch die twijfel, vraag ik mezelf af? In principe vind ik wel dat als een bedrijf iets goed doet, dat best gezegd mag worden. Maar ja: het gaat nu vooral om een gevraagde ondersteuning. Waarmee je dus voor het marketing-karretje gespannen wordt. Voelt toch niet goed.
Ken je Google?
Ik deel mijn twijfels thuis: “Ken je Google?” Zegt mijn man. Dus wat zoeken op kritiek en naar de website van de desbetreffende maaltijd box-leverancier: Ah een knappe, jonge man. Leuk, meestal zie je jonge dames met lang haar als het over voeding gaat. Zou ik daar dan bij komen te staan? “Hmm daar wil ik wel naast,” mompelde ik. Dat leverde me een afkeurende blik op. Grapje natuurlijk.
Framing
Voedingskundig wetenschappers die inhoudelijk prima, genuanceerde informatie geven, over suiker bijvoorbeeld voor de
Suiker Stichting. Of over melk voor de
Nederlandse Zuivel Organisatie. Hoe betrouwbaar komt dat over? Natuurlijk zegt de Suiker Stichting iets gunstigs over suiker en de NZO iets goeds over melk. Het is een priester die voor zijn eigen parochie preekt. Het is ook wel te begrijpen dat de Suiker Stichting en NZO zulke informatie maar al te graag deelt via hun websites. Maar wil ik me daarvoor lenen als voedingskundige? Maar wanneer zeg ik er dan wel wat van?
Proactief en in balans
Dan toch liever proactief, in plaats van op verzoek. En in balans: dus niet alleen de positieve maar ook de negatieve kanten belichten. Dus wat betreft de vegetarische maaltijdboxen: toch maar ongevraagd en via deze blog. En in balans, mijn Quote: “Prima die vegetarische boxen, maar om echts iets te kunnen zeggen over de gezondheid van de box, moet je naar de samenstelling van de totale maaltijd kijken:
Een mooie blog met denk ik zeker een terechte vraag; hoe gezond zijn de recepten en hebben ze voldoende voedingswaarden voor kinderen& volwassenen. Onze ervaring is ook dat het juist de de drempel om vegetarisch te gaan eten flink verlaagd. Hetzelfde geldt voor een veganistische leefstijl. Zonder al te veel moeite te doen bereik je eenvoudig impact op je leven en je omgeving.