Actualiteit – De Kies ik gezond? App is uit!

 

De “Kies ik gezond? App’ zat er al een tijdje aan te komen. Maar het viel niet mee om alle ‘food data’ achter de app correct te krijgen. Toch is het gelukt! Ongeveer 80% van de meest verkochte voedingsmiddelen zitten in de database, waarop de app is aangesloten. Reuze handig, als je bij Albert Heijn of Jumbo boodschappen doet. Mijn eerste indruk: Je ziet meteen of het product in de Schijf van Vijf past, en zo niet, dan kun je alternatieven zoeken.

Geen Vinkjes maar een app

Nadat in het najaar van 2016 het Vinkje was afgeschoten, kwam de toenmalige Minister Schippers met de opdracht aan het Voedingscentrum om een app te ontwikkelen, waarmee consumenten geholpen kunnen worden om gezondere keuzes te maken. Sindsdien is er veel gebeurd: deze opdracht heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat er veel meer informatie werd gedeeld door levensmiddelenbedrijven over samenstelling van voedingsmiddelen.

Etiketinformatie zichtbaar in de app

GS1 speelt hierin een belangrijke rol. Zoals al eerder in de blog beschreven, garandeert GS1 unieke barcodes (nummers) en koppelt daaraan allerlei informatie: logistieke informatie, zoals afmetingen en gewichten van verpakkingen, belangrijk voor leveranties aan supermarkten. Maar ook etiketinformatie, zoals voedingswaarden en ingrediëntenlijst. Deze etiketinformatie is nu zichtbaar gemaakt voor de consument via de nieuwe app. Met daaraan gekoppeld of het product in de Schijf van Vijf past en dus gezond is.

Fouten

Helaas blijkt dat veel van de etiketinformatie die door de leveranciers aan de barcodes wordt gekoppeld nog vol fouten staat. Niet voor niets riepen eerder dit jaar supermarkten hun leveranciers op om met het nieuwe kwaliteitsprogramma mee te doen, dat GS1 afgelopen voorjaar is gestart. Maar dat had vooral effect op nieuwe producten. De producten die al op de markt waren, moesten allemaal eerst nog gecontroleerd worden. Dat was een tegenvaller, de lancering van de app werd uitgesteld. Maar nu is het dan zover.

Met de ‘Kies ik gezond? App’ door de supermarkt

Toch is er ook kritiek, bijvoorbeeld van de Consumentenbond, die zich bij de aankondiging van de app eind 2016 openlijk afvroeg of er wel zoveel consumenten met een app door de supermarkt gaan. Tja, dat zullen er inderdaad maar een beperkt aantal zijn, verwacht ik. Maar is dat erg? Het feit dat nu veel meer informatie gedeeld wordt over de samenstelling van voedingsmiddelen is –denk ik- een krachtig middel om ook al die consumenten die niet met de app door de supermarkt lopen te bereiken. Je kunt er zoveel meer mee doen…

Lidl en Aldi

Helaas doen op dit moment nog niet alle supermarkten mee: Lidl is helemaal afwezig en producten van Aldi staan er maar gedeeltelijk in. Dat is wel jammer, op twitter werd mij verzekerd door het Voedingscentrum en Lidl dat eraan gewerkt wordt. Ook de allergenen, eveneens verplicht op het etiket, staan er nog niet in.

Een steeds veranderend aanbod

Tenslotte ben ik wel benieuwd of de app in staat is om de dynamiek van het steeds veranderende aanbod aan voedingsmiddelen in supermarkten in beeld te blijven houden. Zowel nieuwe voedingsmiddelen, als bestaande voedingsmiddelen die zijn veranderd of verbeterd wat betreft samenstelling, zoals minder suiker, minder zout,…

Ik wil de lezers van HAS Voedseldialoog uitnodigen om de app te downloaden en te laten weten wat zij van de nieuwe app vinden…

Download de app

Download in Play Store
Download in App Store