Bakkerij Borgesius #1: 7de generatie bakkers
De bakkerij sector is al eerder langs geweest in HAS Voedseldialoog, zoals de blogs over Sonneveld en over het Nederlands Bakkerij Centrum . Maar nu heb ik dan toch eindelijk een echte bakker gesproken! Ik ben helemaal naar Stadskanaal gereden, om daar met Jan Borgesius te spreken. Van Bakkerij Borgesius. Het bedrijf bestaat al sinds 1887. “Hoe een bedrijf zo oud kan worden? Je moet je leverancier betalen, dat is belangrijk. Anders komt de bewindvoerder langs, de curator,” weet Jan Borgesius, 7de generatie bakker.
De loodgieter van de bakkerij
Jan is de 3de van de 4 broers van Borgesius. “Ik ben niet de slimste, maar wel de mooiste” zegt Jan met een grijns. Hij is opgeleid als monteur. Gas, water, loodgieter. Toen zijn vader ziek werd, vroeg hij hem om in de bakkerij te komen werken. De expeditie en de techniek. Dat was in 1968. Eerst was Jan vooral aan het sleutelen. En in de loop van de tijd ging hij ook meer naar buiten. En deed hij de commercie erbij.
Familiestatuut
“Mijn vader is heel vroeg overleden. Hij is slechts 52 jaar geworden.” vertelt Jan, “Ik was 26 jaar, het was 1976.” De 4 broers hebben toen een familiestichting opgericht en hebben alle 4 aangegeven dat ze in de zaak wilden. 2 broers werkten toen al in de bakkerij en 2 niet. Met een familiestatuut hebben ze elkaar onterfd en alles in de onderneming gestopt. “We waren vreselijk bang voor ruzie onder broers. Daarom hebben we hele mooie statuten gemaakt. Zelfgebouwd. Dat heeft heel goed uitgepakt.”
De 7de generatie
De 4 broers hadden ieder hun eigen specialiteit: broer Ko deed grondstoffen en kwaliteit. Broer Henny deed operatie. Broere Frits deed calculatie en controlling. En Jan deed dus commercie en techniek. Inmiddels zijn de 4 broers er financieel uitgestapt en bewaken het familiestatuut. Kortgeleden is broer Henny overleden. Dat is nu wel heel zwaar.
De 8ste generatie
Ook sommige van de kinderen zitten nu in het bedrijf. Nu zijn het er 4, er komen er misschien nog een paar bij. De broers mogen hun eigen kinderen niet aannemen en coachen. Dat doet een andere broer. Die is dan buddy. Ook dat ligt allemaal vast in het familiestatuut.
Stapje voor stapje groter geworden
Langzaam is de onderneming gegroeid. Stapje voor stapje is Borgesius groter geworden. Bakkerijen waarmee het minder goed ging, werden opgekocht en aangepast. In de jaren 70 vond er een herstructurering plaats van de bakkerijsector. Ook toen zijn er bakkerijen overgenomen. “Mijn vader en moeder hadden toen wel al de keus gemaakt om aan de supermarkten te leveren. Dat was in 1967. En deze bakkerij in Stadskanaal kwam in 1972 te koop.”
Zeven bakkerijen
Nu werken er 500 mensen en is de omzet 130-140 miljoen. Borgesius bakt voornamelijk brood voor noordelijk Nederland. Voor de supermarkten. Er zijn 5 bakkerijen. Die mag je vooral geen fabriek noemen. Iedere bakkerij staat op zich. En bakt
uitsluitend voor 1 supermarktgroep. Volgens de wensen van die supermarktgroep. Slechts een klein deel is voor de export.
Belegde broodjes
Naast de 5 bakkerijen is er ook nog een bakkerij die zich volledig op het beleggen van broodjes richt. Voor grote klanten. Zonder namen te noemen. Daar in Leeuwarden werken zo’n 70-80 mensen. Het beleggen van broodjes gebeurt grotendeels machinaal. Kortgeleden heeft Bakkerij Borgesius nog 7 machines aan het buitenland verkocht. “Ik ben tenslotte techneut” zegt Jan.
Het Bakkerscafé in de Zwanenstraat
En er is in Groningen ook nog ‘Het Bakkerscafé’. “Daar testen we nieuwe producten uit en je kunt daar ook lunchen” antwoordt Jan op mijn vraag, want ik had afgesproken met mijn zoon die in Groningen studeert. “Ja, hartstikke goed, daar moet je naar toe gaan. Het is in de Zwanenstraat.” Het was inderdaad echt een heel leuk eetcafé! Je bestelt alleen het broodbeleg. Wij hadden zalm, en kaas dip. En je snijdt je eigen brood, zoveel je wil. Heerlijk, vers brood.
Brood is een prachtig voedingsmiddel
Hier wordt nu minder brood gegeten, doordat er alternatieven zijn zoals muesli en cruesli en negatieve ‘broodbuikboeken’. Maar eigenlijk is brood een prachtig voedingsmiddel, met een hele hoge voedingswaarde. En als je de hele wereld consument wilt maken, dan heb je het brood juist nodig volgens Jan: “Groente, granen, noten en bewegen zijn de elementaire dingen om ziektes te voorkomen, gezond oud te worden. En om de wereldbevolking te voeden.”
In deze blog voor HAS Voedseldialoog maakten we kennis met Bakkerij Borgesius. Dit familiebedrijf bestaat al sinds 1887. We praten nog door over de wens om mensen van brood te laten houden in deel 3 van de blog. Morgen meer over de bakkerij zelf.