HAS-studenten pakken teeltproblemen aan
De tweedejaars studenten Tuinbouw en akkerbouw, en Horticulture & Business Management van HAS green academy aan de slag met een Teeltproject. Binnen dit project kiezen groepen studenten zelf een gewas om te telen, en een bijbehorend praktijk probleem dat zij bij deze teelt op gaan proberen te lossen. Ook dit jaar zaten er weer interessante projecten bij!
Verloop projecten
Het teeltproject duurt een heel studiejaar, maar vanaf moment één gaan de studenten al gestructureerd aan de slag. Voordat de studenten de proef in kunnen zetten, moet het onderzoeksplan gemaakt én goedgekeurd zijn; een compleet onderzoek met plantgezondheidsplan, bemestingsplan, proefopzet en watergeefplan. Eenmaal goedgekeurd, kan de teelt in de kas van start. Projecten beginnen vaak met een korte proef in de kas, om later in het jaar ook een buitenproef of proef in de klimaatcellen van de HAS uit te voeren.
Dat de sector om groene kennis en toegepast onderzoek staat te springen, is wel duidelijk. De studenten werken binnen dit project dan ook veel samen met de sector. Bedrijven leveren onderzoeks-ideeën aan, ondersteunen de studenten in materialen en delen hun kennis. Ook hebben de studenten gebruik gemaakt van excursies naar bedrijven om zo de nodige kennis te vergaren.
Grote diversiteit
De proeven van studenten lopen, door het feit dat ze zelf een keuze maken over hun gewas, ver uiteen. Zo is er ook dit jaar een brede variatie aan projecten geweest. Zo is er onder andere gekeken naar de invloed van substraatverwarming op verschillende aardbeienrassen, het effect van natuurlijke stikstofbronnen op de opbrengst en het eiwitgehalte van veldbonen, verscheidene irrigatiesystemen voor de lisianthus, en het toepassen van verschillende kali-bemestingen op plantuien. Al deze projecten mondden uit in een advies voor de sector en partnerbedrijven van het project.
Een opvallend project is ook het onderzoek hoe Chinese Kool in april van Nederlandse bodem geoogst kan worden. Studenten Bart-Jan den Boer, Jasper van den Broek, Thom Schoeber, Coen Erven, Sander van Tuijl en Wouter Baljon houden zich bezig met de teelt van Chinese kool, en daarbij specifiek het overbruggen van het gat in de teelt rond april. Op dat moment is er geen beschikbare Chinese kool uit binnen en buitenland op de markt.
De studenten draaiden hierbij proeven met verschillende plantmomenten, het telen op water en in de vollegrond en verschillende wijzen om de teelt te beschermen tegen kou en om de teelt te vervroegen. Zij organiseerden ook een informatieve avond voor alle betrokken partijen, waarbij zij de details van hun onderzoek uiteenzetten, een rondleiding gaven langs hun project, en voorlopige resultaten presenteerden. Voorlopige resultaten toonden op dat moment aan dat er zeker kansen liggen voor het telen op vroegere momenten dan nu wordt gedaan. Hierbij moet echter wel gelet worden op de kouprikkels anders schiet de kool te vroeg door. Het onderzoek is intussen afgerond, met als eindproduct een informatief verslag, en een presentatie met concreet teeltadvies en voorstellen voor vervolgonderzoek.
Praktische toepassing
Dit jaar stonden alle studenten voor de nodige uitdagingen. Door het slechte weer en onvermijdelijke tegenslagen zoals plagen, uitval, en onvoorziene omstandigheden binnen en buiten de kas. Zij hebben hierin flexibel gehandeld, en gerichte adviezen uitgebracht die ook een afweging maken in kosten, groei en opbrengst. Hierin hebben zij de kennis die zij de afgelopen jaren aan de HAS op hebben mogen doen zeer praktisch toe weten te passen!
Dit is slechts een kleine greep uit het tal van projecten dat dit jaar op de HAS uitgevoerd wordt.Elk jaar gaan de studenten aan de slag met nieuwe teeltprojecten om zo praktisch aan de slag te gaan met het opzetten van proeven en analyseren van uitkomsten. Hierbij analyseren zij problemen binnen de sector, en komen zij met passende oplossingen.
Heeft jouw bedrijf ook interesse om bij te dragen aan een teeltproject van de HAS? Bekijk de mogelijkheden om samen te werken met HAS green academy, of neem contact op met Erno Bouma (er.bouma@has.nl). Of kijk op https://www.has.nl/samenwerken/.